Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Τσίπρας: «Όποιος θέλει εγγυήσεις ας περιμένει να αναλάβει στα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα»


Την δεύτερη ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έβαλε τέλος στην φημολογία για ανασχηματισμό στο άμεσο μέλλον. «Είμαστε βαθιά συνειδητοποιημένοι γιατί γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τους περιορισμούς αλλά είμαστε αισιόδοξοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή. Όλοι γνωρίζουν, και γι αυτό κλιμακώνουν τον πόλεμο, ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία. Τώρα έχουμε μία και μόνο επιλογή: Να δουλέψουμε αποφασιστικά και με σχέδιο για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπεία και τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους και της λιτότητας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τη ανάγκη να μην επιτραπεί η παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος παρατήρησε ο πρωθυπουργός. «Αν αυτό το σύστημα ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο για να πάρει εκδίκηση. Έχουμε μπροστά μας 3 δύσκολους μήνες αλλά έχουμε και σχέδιο και θέλουμε ο λαός να κρίνει τα δικά μας πεπραγμένα το 2019 σε σύγκριση με την προηγούμενη πενταετία της καταστροφής. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση θα τα γιορτάσουμε έχοντας μια άλλη Ελλάδα, φάρο δικαιοσύνης, δημοκρατίας και αλληλεγγύης, με μεγάλες δομικές θεσμικές αλλαγές» τόνισε.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή για να μην γίνουμε κομπάρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Το 2016 οι προβλέψεις μίλαγαν για διατήρηση της ύφεσης αλλά με στοχευμένες προσπάθειες, όπως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ και το εξαιρετικό καλοκαίρι στον Τουρισμό, έχουμε τη σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Θα μπορούσαμε να λέμε success story, δεν χρειάζεται λύση για το χρέος. Αλλά εμείς δεν θέλουμε να διαχειριστούμε τη μιζέρια αλλά να μοιράσουμε με κοινωνική δικαιοσύνη την ανάπτυξη, να επουλώσουμε κοινωνικές πληγές. Η κρίσιμη συζήτηση προβλέπεται από τη συμφωνία να γίνει τώρα, εμείς συνεχίζουμε να τηρούμε μία δύσκολη συμφωνία, το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Δεν θα γίνουν αποδεκτές καθυστερήσεις και υποχωρήσεις, διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει», συνέχισε.
«Η βιασύνη μας για το χρέος έχει να κάνει με το ότι ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος είναι κρίσιμο μέγεθος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι  «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει».
«Η τακτική της διαρκούς μετάθεσης μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία όλη την Ευρώπη. Αν αυτό είναι το κοινό μας σχέδιο, για να το υπηρετήσουμε σωστά πρέπει πάνω απ' όλα να το πιστέψουμε. Μπορεί να υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες, μπορεί να θεωρούν κάποιοι ότι έχει ρίσκο. Αλλά στη ζωή και στην πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα και κρίσιμες αποφάσεις. Η στιγμή της απόφασης είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας. Όταν ξεκινήσαμε να δώσουμε τη μάχη για τον ελληνικό λαό, δεν είχαμε καμία εγγύηση για τη νίκη, εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα για το λαό μας, για την Αριστερά και για τους ίδιους μας τους εαυτούς. Όσοι θέλουν εγγυήσεις ας περιμένουν να αναλάβουν στα εύκολα. Εμείς είμαστε εδώ για τα δύσκολα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κάλεσε ακόμη τη Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, συμπληρώνοντας ότι σε περίπτωση που δεν το πράξει, αναλαμβάνει την ευθύνη για την ανωμαλία που θα δημιουργηθεί στο ζήτημα της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
«Προκειμένου να προασπίσουν ιδιωτικά συμφέροντα ο στόχος είναι να ρίξουμε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης, τόσο μας πεισμώνουν, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Όπως είχε πει ο Ηλίας Ηλιού, «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», ο νόμος θα ισχύει για όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Καμία διακριτική μεταχείριση, κανένα χατίρι, σε κανέναν ολιγάρχη. Οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ πρέπει να τελειώσουν εδώ, να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. Ούτε η δικαστική, ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν την αντιδημοκρατική εκτροπή» είπε αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

«Δεν υπάρχει λύση στην Κύπρο με παραμονή στρατευμάτων»

Θέλουμε την λύση στο Κυπριακό και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες, είπε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας. «Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από πλευράς των τουρκικών στρατευμάτων, δεν είναι διμερές πρόβλημα, αφορά το διεθνές δίκαιο», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Λύση με εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί δεν είναι λύση και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι» τόνισε.

Τέλος στα σενάρια ανασχηματισμού

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συζήτηση που είχαν, να μην βιάζονται για τον ανασχηματισμό καθώς δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον.
«Κάθε πράγμα στον καιρό του», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε πως «δεν πρόκειται να γίνουν αιφνιδιασμοί. Πρώτα θα ανασχηματίσουμε το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».
Έτσι, μπήκε τέλος στο βασικό σενάριο που αναπαρήγαγαν πολλά ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο επρόκειτο να υπάρξει ένας ευρύς, δομικός ανασχηματισμό αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως στο θέμα του ΕΣΡ παρατηρούνται αντιφάσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι» την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: