Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ν.Παππάς: Προς το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς που θα εγγυηθεί μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση


Η δημιουργία της «καρδιάς της δημοκρατικής παράταξης» που θα κλείσει τις πληγές της χώρας από τα μνημόνια και την ύφεση είναι η απάντηση στο στρατηγικό ερώτημα του «τι κόμμα θέλουμε» είπε ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ.Αρβανίτη. 

Στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα αυτογνωσίας, ξανακοιτάμε με ψυχραιμία και από ικανή απόσταση όσα έγιναν τα τελυταία χρόνια, το πώς ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς έγινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, για να ξελασπώσει το λαό και την πατρίδα», είπε ο κ.Παππάς. Επίσης, τι δεσμεύσεις παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τι επετεύχθη και τι όχι, με ειλικρίνεια, αλλά και το «πού θέλουμε να πάμε την πατρίδα», που έχει αστείρευτες δυνατότητες και στον πλούτο της και στο ανθρώπινο δυναμικό της, «που ενδεχομένως είναι μοναδικό», όπως υπογράμμισε.

Θα πρέπει να εξαχθούν τα κρίσιμα συμπεράσματα, κάτι πολύ κρίσιμο για το σύνολο του κόμματος και της κυβέρνησης.

«Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε και το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, την καρδιά της δημοκρατικής παράταξης που θα εγγυηθεί την μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα κλείσει τις πληγές της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και την ύφεση». Αυτά συνθέτουν την απάντηση στο στρατηγικό ερώτημα για το «τι κόμμα θέλουμε», είπε ο υπουργός.

Λάθη έγιναν, αλλά όχι σε κεντρικές επιλογές

Παρατηρώντας από απόσταση πια την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ.Παππάς, έγιναν λάθη, αλλά όχι στρατηγικά, κεντρικά. «Είχαμε τη λαϊκή εντολή και οφείλαμε να την εξαντλήσουμε, να πάμε σε διαπραγμάτευση μέχρι εκεί που μπορούσαμε και έπρεπε ... Από την άλλη, δεν έπρεπε να βάλουμε σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής των στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτός ήταν ο οδηγός μας».

Ανέφερε ως παράδειγμα την επέκταση του προγράμματος τον Φεβρουάριο του 2015, που «θα μπορούσε να ήταν μικρότερη, να έχουμε μεγαλύτερη ενόραση», αλλά υπογράμμισε ότι η επιλογή της άλλης πλευράς ήταν η απόλυτη ασφυξία, θυμίζοντας ότι προ του δημοψηφίσματος η κυβέρνηση είχε ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος για να αποφασίσουν οι πολίτες χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη της δημοσιονομικής ασφυξίας, αίτημα που απορρίφθηκε. Αυτή η απόφαση των δανειστών δεν έχει επικριθεί ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε ο κ.Παππάς.

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη πολιτική ακτινοβολία από τα χρόνια της κρίσης

Το «όχι» στο δημοψήφισμα ήταν πολλά πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν για αποχώρηση από την ΕΕ, για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ξεκαθάρισε ο κ.Παππάς. «Δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, αλλά ήταν μία καινούργια συμφωνία ... ελάφρυνε κατά 20 δισ. ευρώ τα μέτρα που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης».

Από τότε, «έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι ... τώρα η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη απέναντι στους υπόλοιπους, έχει αποκτήσει πολιτικό εκτόπισμα, ηθική εμβέλεια, δυνατότητα να επηρεάζει τη συζήτηση και να διαμορφώνει τις εξελίξεις ... έχει την μεγαλύτερη πολιτική ακτινοβολία από τα χρόνια της κρίσης και μετά ... η κυβέρνηση διαμορφώνει και πολλαπλασιάζει την αξιοπιστία της χώρας, σταθεροποιεί την οικονομία», συνέχισε ο υπουργός.

Από τη Δευτέρα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας

Ο κ.Παππάς εξάλλου δεν θέλησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα περί πιθανού ανασχηματισμού, λέγοντας ότι «δεν είναι η στιγμή για να το κάνουμε, το ζήτημα είναι από την επόμενη Δευτέρα να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα υψηλά, ιστορικά μας καθήκοντα.

Ολα τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης το αντιλαμβάνονται και όλοι υπηρετούμε αυτό το στόχο και σκοπό, που υπερβαίνει την προσωπική πορεία και τις προσωπικές επιλογές του καθενός».

Η ΝΔ να ανακαλέσει και να προσέλθει στη διαδικασία για το ΕΣΡ

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε επίσης ότι η στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου είναι «εξόχως αποκαλυπτική».

«Η ΝΔ είπε έξω από τα δόντια ότι δεν θα συναινέσει ... πρόκειται για έσχατο θεσμικό εκβιασμό, μία πολιτική επιλογή πέραν των συνταγματικών επιταγών και της πολιτικής ηθικής ... είναι το καλύτερο δώρο στους αποτυχόντες του διαγωνισμού, σε όσους επιδιώκουν τη συνέχιση της κατάστασης "αεροπειρατείας"», συνέχισε ο κ.Παππάς, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να ανακαλέσει και να προσέλθει καλή τη πίστη» στη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: