Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Παρέμβαση Ομπάμα για το ελληνικό χρέος



Με θερμά λόγια μίλησε για την ελληνοαμερικανική κοινότητα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποδεχόμενος το βράδυ της Πέμπτης τιμητική διάκριση, στο ετήσιο δείπνο του «OXI Foundation», που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Ειρήνης στην Ουάσιγκτον.

O ίδιος έδωσε μία «υπόσχεση», αδειάζοντας τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ειδικότερα, απαντώντας μετά το τέλος εκδήλωσης σε ερώτηση δημοσιογράφων αν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα εγείρει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε πως είχε την Πέμπτη ένα γεύμα εργασίας μαζί του. «Σας υπόσχομαι ότι θα εγείρει κάθε σχετικό θέμα» είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.


Η βράβευση

Ο Τζο Μπάιντεν, ο γιος του Μπο Μπάιντεν (σ.σ.: ο οποίος πέθανε πριν ενάμιση χρόνο από καρκίνο) και η νεαρή Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, η οποία δραπέτευσε από τα χέρια των τζιχαντιστών που τη χρησιμοποιούσαν ως σκλάβα του σεξ, τιμήθηκαν γιατί «επέδειξαν το ίδιο εξαιρετικό θάρρος του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ που επέδειξαν και οι Έλληνες στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Στέκομαι με ταπεινότητα δίπλα της» είπε ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν για τη Μουράντ, που είναι πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ στα θέματα παράνομης διακίνησης προσώπων. Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση αποτελεί μία ισχυρή υπενθύμιση του τι κάνει έναν άνδρα ή μία γυναίκα έντιμους ή θαρραλέους.

O αντιπρόεδρος Μπάιντεν ξέσπασε σε λυγμούς όταν ανακοινώθηκε η βράβευση του γιου του, ενώ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στη ζωή του γιου του που αν και Γενικός Εισαγγελέας του Ντέλαγουερ παρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό και αποσπάστηκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και στους ανθρώπους που μάχονται τον καρκίνο. Το Ίδρυμα που δημιουργήθηκε στο όνομα του γιου του έχει αυτόν το στόχο.

Στις υπόλοιπες σύντομες αναφορές του μίλησε για τον ηρωισμό των Ελλήνων στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και του πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

«Δεν βρήκα ποτέ στις προσωπικές μου σχέσεις άλλη ομάδα ανθρώπων περισσότερο πιστούς και θαρραλέους από τους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν παρουσίασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΟΧΙ, Άντι Μανάτος.

Διήμερο επαφών

Στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρεθεί στην Αθήνα (15-16 Νοεμβρίου) και στη συνέχεια το Βερολίνο. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να επισκεφθεί τις δύο αυτές πρωτεύουσες στο τέλος της θητείας του, και μάλιστα την Αθήνα πριν το Βερολίνο, προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη. Αυτή μάλιστα έρχεται σε συνέχεια του μηνύματος του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου ότι βούληση των ΗΠΑ είναι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους πριν το τέλος της θητείας Ομπάμα.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ομπάμα θα βρεθεί ο ρόλος της Ελλάδας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος ενισχύεται δεδομένων των περιφερειακών εξελίξεων και της αυξανόμενης αστάθειας.
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016, 20:34
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: