Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα αμαρτωλά δάνεια - Ποιοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ


Στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ 250 εκατ. ευρώ από το 2000 έως το
Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα ενδέχεται να τεθούν, εκ νέου, οι δανειοδοτήσεις στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, φάκελοι που έχουν τεθεί στο αρχείο, μετά τα όσα υποστήριξε πρόσφατα στην Βουλή ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, ζήτησε από την Επιτροπή της Βουλής τα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Στουρνάρα, προκειμένου να μελετήσει και να αποφανθεί αν υφίσταται δυνατότητα ανάσυρσης των δικογραφιών από το αρχείο και εκ νέου διερεύνησης των επίμαχων δανείων.
Η στόχευση του εισαγγελέα αφορά περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και 10 στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπλέκονται σε δανειοδοτήσεις, για συνολικά ποσά άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ, την χρονική περίοδο 2000 έως και 2011.
Για τις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις οι οικονομικοί εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει μεγάλη έρευνα, που είχε φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 ενώπιόν τους, με την ιδιότητα των υπόπτων για την διάπραξη αδικημάτων, τόσο τον γενικό διευθυντή της ΝΔ, Μενέλαο Δασκαλάκη, όσο και τον αρμόδιο από το ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Οι δύο είχαν κληθεί σε εξηγήσεις για συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις που αφορούσαν την επίμαχη περίοδο. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία που ψηφίστηκε από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης, εξασφαλίστηκε ασυλία με αναδρομική ισχύ, για πολλές δανειοδοτήσεις. Η τροπολογία, εκτός από τα δάνεια των κομμάτων, αφορά δανειοδοτήσεις προς ΜΚΟ ή άλλα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα όπως το Μέγαρο Μουσικής.
Μετά την επίμαχη τροπολογία οι δικογραφίες των οικονομικών εισαγγελέων για τα κόμματα είχα τεθεί στο αρχείο.
Η κίνηση του κ. Αθανασίου να ζητήσει τα πρακτικά της Επιτροπής, αφορά την διατυπωθείσα από τον κ. Στουρνάρα άποψη, πως η επίμαχη τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις δανειοδοτήσεις των κομμάτων, τα οποία, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεν υπάγονται στην έννοια της «γενικής κυβέρνησης».
Μάλιστα, στην συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ.Φάμελος είχε παρατηρήσει: «Είναι σημαντικό αυτό. Αλλάζει νομικά τα πράγματα. Αφού με αντίθετο σκεπτικό πήγε στο αρχείο το πόρισμα του εισαγγελέα Καλούδη» ( σσ αφορούσε ποινικές ευθύνες για δάνεια προς τα κόμματα).
Οι δικογραφίες που σχημάτιζαν οι οικονομικοί εισαγγελείς πριν αρχειοθετηθούν οι υποθέσεις αφορούσαν δανειοδοτήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων ευρώ, σε κόμματα και ΜΚΟ. Από αυτά, τα 250 εκατομμύρια αφορούσαν χορηγήσεις στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με εγγυήσεις τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους, με τα μεγαλύτερα ποσά να έχουν πιστωθεί από την Αγροτική Τράπεζα, ενώ εμπλεκόμενες Τράπεζες ήταν και οι Marfin Egnatia Bank, Τράπεζα Αττικής, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο κ. Αθανασίου θα μελετήσει την θέση που διατύπωσε ο κ. Στουρνάρας στην Βουλή και εφόσον προκύπτει ως βάσιμη ανάλογη νομική ερμηνεία θα δώσει εντολή να ανασυρθούν από το αρχείο οι επίμαχες υποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: