Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Μοσκοβισί για ελάφρυνση χρέους: Η «μπάλα είναι στην περιοχή» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης


Απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Σε επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου χθες βράδυ και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μοσκοβισί υπενθύμισε πως σε αντάλλαγμα για την τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούνταν από την Αθήνα, το Eurogroup είχε δεσμευθεί τον Μάιο να συζητήσει μέσα στο φθινόπωρο την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, οι μόνοι πιστωτές βάσει των προγραμμάτων στήριξης, είναι αρμόδια για την λήψη της σχετικής απόφασης. Σε εκείνα επαφίεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής συμφωνίας», ανέφερε.
Όπως σημείωσε, ο ίδιος αναμένει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία εντός του (τρέχοντος) φθινοπώρου. «Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στη δική τους περιοχή», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας ότι η Κομισιόν «θα υποστηρίξει αυτή την καίρια διαδικασία για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη».
Οι εκκλήσεις από διάφορες πλευρές περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συναντούν την αδιαλλαξία της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν μοιάζει διατεθειμένη να συναινέσει εν όψει των εκλογών του 2017.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου