Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Δικαίωση Καραμανλή από Σταθάκη: «Από το 1980 το χρέος εκτοξεύθηκε – Το 2008 δανειστήκαμε για παλιά δάνεια»

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΥΓΕΙΑ


του Γιώργου Λυκουρέντζου

Επιχειρήματα που μέχρι σήμερα μεταχειρίζονταν υπουργοί καραμανλικών κυβερνήσεων, για να καταδείξουν ότι ο άκρατος δανεισμός της χώρας οφείλεται στα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με την καραμανλική πλευρά να κάνει ήδη λόγο για δικαίωση.

«Το χρέος παρέμεινε σταθερό σε ποσοστό 110% του ΑΕΠ εως το 2005. Παρέμενε στο ίδιο ποσοστό λόγο ρυθμών ανάπτυξης. Το χρέος δημιουργήθηκε από το 1980 και μετά σε μια 20ετία με κορύφωση του δανεισμού» είπε αρχικά ο κ. Σταθάκης όπως υποστηρίζει άλλωστε και η καραμανλική πτέρυγα δείχνοντας την περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περίοδο Καραμανλή και το 2008 ο κ. Σταθάκης υιοθέτησε το κύριο επιχείρημα των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών του Κώστα Καραμανλή: «Το 2008 προκάλεσε εκρηκτική άνοδο των νέων δανειακών αναγκών της χώρας που κάλυπταν τον παλιό δανεισμό» είπε ο κ. Σταθάκης λέγοντας επί της ουσίας ότι η χώρα δανείστηκε το 2008 για να πληρώσει δάνεια προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η τοποθέτηση Σταθάκη προκάλεσε χαμόγελα στους «γαλάζιους» βουλευτές οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής με τον Χρήστο Σταϊκούρα μάλιστα να λέει χαρακτηριστικά: «Συμφωνούμε απόλυτα με τον Υπουργό. Και κυρίως για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν».

Όσον αφορά πάντως στο σήμερα ο κ. Σταθάκης είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η λύση στο θέμα του χρέους έως τα Χριστούγεννα «διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος».

«Είμαστε σε κομβικό σημείο διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τώρα για να κριθεί η βιωσιμότητά του. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του ΔΝΤ που πρέπει να κλείσει μέχρι τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Αυτά τα δύο, οι αποφάσεις τώρα και η έκθεση βιωσιμότητας δένουν μεταξύ τους», τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: