Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Τσίπρας: Να αντιπαρατεθούμε με το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς (βίντεο)


«Το Συνέδριό μας επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή να μην υποχωρήσουμε στις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας που επιδιώκουν την παλινόρθωσή τους», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε, έχουμε δεσμευτεί προς τον λαό να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς.
O κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μιντιακό πραξικόπημα «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους και είχαν συνηθίσει να δανείζονται δημόσιο χρήμα από τις τράπεζες με αέρα».
«Δεν θα τους περάσει» διεμήνυσε. «Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά μεσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος της βροχή δεν τη φοβάται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ»
Κάνοντας ειδική αναφορά στο ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, «ξεπληρώνοντας τα γραμμάτια της εκλογής του».
«Δεσμευτική για την κυβέρνηση η όποια απόφαση του ΣτΕ, όμως δεν θα σωπαίνει»
Τόνισε ακόμη ότι όποια και να είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οφείλει να σωπαίνει». Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Ο κ. Τσίπρας έκανε παράλληλα λόγο για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση». Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού; ρώτησε.
Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικός, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως ο νόμος Παππά «δίνει λύσεις σε ένα ανεπίτρεπτο θεσμικό βραχυκύκλωμα, για το οποίο ευθύνεται η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά». Μάλιστα τον χαρακτήρισε «παιδί της Siemens» και «παιδί της διαπλοκής».
Παρέχοντας στήριξη στον κ. Παππά, είπε πως δεν πρόκειται για μάχη ενός υπουργού, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης.
«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων & τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική. Έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» πρόσθεσε.
«Τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις για το χρέος»
Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας και ειδικότερα στο ζήτημα του χρέους, ανέφερε πως «η προσπάθεια σύγκρουσης με τα φαινόμενα της διαπλοκής βρίσκεται παράλληλα με την προσπάθεια για την έξοδο απο την κρίση σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο».
Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουμε στον οδικό χάρτη που έχουμε συμφωνήσει χωρίς να επηρεαζομαστε από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού μας, στο σχέδιό μας η χώρα το συντομότερο να απαλλαγεί από το καθεστώς της αυταρχικής αυτής επιτροπείας.
«Τώρα είναι η ώρα να παρθούν οριστικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα του χρέους» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε πράξει τα δέοντα».
Ζητώντας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους, υπογράμμισε πως δεν χωράνε περαιτέρω καθυστερήσεις. «Η δέσμευση πρεπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση» είπε.
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος «ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», ενώ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Στο σημείο αυτό επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Ν.Δ., κάνοντας, μεταξύ άλλων λόγο, για ακραίους νεοφιλελεύθερους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Αναφερόμενος στα εργασιακά, ζήτησε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Για τη στάση της ΝΔ
«Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψητ ου Γερμανού υπουργού οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Και όσο είναι στην αντιπολίτευση έχει την άποψη του ΔΝΤ για τα μέτρα δηλαδή ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανώς μικρότερα πλεονάσματαστο μέλλον με ακόμη πιο σκληρές και βάναυσες περικοπές σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικό κράτος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το κυνικό επιχείρημα ορισμένων εκ των εταίρων, ότι μια πιθανή λύση για το χρέος θα μειώσει τις μεταρρυθμίσεις. Άποψη ταυτόσημη της παραδοχής ότι το χρέος αποτελεί ευθέως έναν μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:«Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση. Και κυρίως να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015».
«Να μην ξεχνά ο ελληνικός λαός τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε.Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ;» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.
«Όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία»
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο που θα δίνει τον τόνο στις μάχες που έχουμε να δώσουμε.
Ζήτησε μάλιστα «να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις» λέγοντας όχι σε έκρηξη υποκειμενισμών σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, καθώς και σε έναν πλαστο διχασμο κόμματος - κυβέρνησης.
Πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας να αποτελέσει το κέντρο του πολιτικού αγώνα, να αναβαθμιστούν τα όργανα».



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: