Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Τέλος της εβδομάδας ξεκινά η β’αξιολόγηση


Τέλος της εβδομάδας αρχίζει την δεύτερη αξιολόγηση η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, την ώρα που σε τεχνικό επίπεδο, οι συνομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Αιτία της ολιγοήμερης καθυστέρησης στην άφιξη στην Αθήνα της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλιας Βελκουλέσκου, στάθηκε η κηδεία αξιωματούχου του Ταμείου στην οποία έπρεπε να παραστεί.
Οι συνομιλίες με τους δανειστές, σε πρώτη φάση, θα διαρκέσουν περίπου 10 ημέρες, καθώς, στις αρχές Νοεμβρίου είναι η εβδομάδα των φθινοπωρινών διακοπών στην Ευρώπη.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση έως το τέλος του Νοεμβρίου, προκειμένου στις 5 Δεκεμβρίου και στο τελευταίο προγραμματισμένο για φέτος Eurogroup να υπάρξουν αποφάσεις και για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Στη συνέχεια, όπως διαβεβαιώνει η ΕΚΤ,  η χώρα Θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), έτσι ώστε να αρχίσουν να δημιουργούνται οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές.
Στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τα δημοσιονομικά μεγέθη (νέος προϋπολογισμός, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016- 2020 και πρωτογενή πλεονάσματα), οι αποκρατικοποιήσεις (μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο που πρέπει να συσταθεί πλήρως, περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια κ.ά.), η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος (άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών, αδειοδοτήσεις κ.λ.π.), οι διοικήσεις τραπεζών και ΤΧΣ, η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: