Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

«Έκλεισαν» Υπερταμείο και Ληξιπρόθεσμα την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η εκταμίευση του 1,1 δις ευρώ και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνεδρίασης.

Το μήνυμα που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και στην πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους τροϊκανούς με θέμα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το υπέρ-Ταμείο) συζητήθηκαν τα βήματα που θα ακολουθηθούν σχετικά με τη διαμόρφωση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας και τη σύσταση και στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με στόχο, βάσει των συμφωνηθέντων, να έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, η συμφωνία προβλέπει, το Εποπτικό Συμβούλιο να ορίσει εξωτερικό σύμβουλο, με καλή γνώση της αγοράς, που θα ξεκινήσει την διαδικασία διεθνούς προκήρυξης, για να βρεθούν οι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το Διοικητικό Συμβούλιο.
Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, βρέθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Εκεί η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς ως προς την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων με κάλυψη του στόχου και τώρα αναμένεται να εκταμιευτεί το 1,7 δις ευρώ από την υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το Euro Working Group που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, αναμένεται να συνεδριάσει την Δευτέρα.
Η εκταμίευση του 1,1 δις ευρώ και η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων θα συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της 25ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνεδρίασης.
«Η θετική αξιολόγηση των Θεσμών για την εξόφληση των «καθαρών» ληξιπρόθεσμων θα άνοιγε το δρόμο ώστε το Δ.Σ. να εξετάσει την έγκριση περαιτέρω εκταμίευσης 1,7 δισ. ευρώ, η οποία θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων» τονίζουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αναμένεται να τεθεί και  θέμα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όπου η ελληνική πλευρά, διεκδικεί χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων και αντί για το 3,5%, η πρόταση θα προβλέπει 2,5% και 2% για τα έτη 2019 και 2020. Οι δανειστές πιέζουν προς την κατεύθυνση της κατάθεσης  του Μεσοπρόθεσμου με προβλέψεις για πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018!
Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα κατά της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, που εκπροσώπησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τους δανειστές, άνοιξε τον φάκελο της χρηματοδότησης των κομμάτων.  Εν αναμονή του νέου νομοσχεδίου για το θέμα, συζητήθηκε  το αν τα κουπόνια στήριξης των κομμάτων θα είναι ονομαστικά ή όχι, ενώ ετέθη ανώτατο όριο, 20.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο στις δωρεές.
Η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με το «κουαρτέτο», αναβλήθηκε, με πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση να τονίζουν πως αναβλήθηκε για λόγους υγείας του υπουργού.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους διαπραγματευτές  των θεσμών για την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016, όπου αναμένεται να συμμετάσχει και η Ντέλια Βελκουλέσκου, διαμορφώνεται ως εξής:

-11:00 – 12:00   Επισκόπηση              (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης)

-12:00 – 13:00    Επιχειρηματικό περιβάλλον      (Τσακαλώτος, Σταθάκης)

-14:00 – 15:30   Εξωδικαστικός διακανονισμός  (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Πιτσιλής, ΤτΕ,  ΤΧΣ)

-15:30 – 17:00  Φορολογικά                       (Τσακαλώτος, Αλεξιάδης, Πιτσιλής)

-17:30 - 19:00   Αγορά εργασίας                             (Κατρούγκαλος)
Καθυστερούν οι δανειστές την αξιολόγηση; Μπορεί οι συναντήσεις κυβέρνησης και δανειστών, να πραγματοποιούνται σε καλό κλίμα,  όμως η αξιολόγηση προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Καθυστέρηση στην αξιολόγηση, σημαίνει και καθυστέρηση στα μέτρα για το χρέος και ήδη, αν και δεν επισημαίνεται επισήμως από την ελληνική πλευρά, έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος.
Αν και οι συναντήσεις ανεμένετο να ξεκινήσουν από την Αρχή της εβδομάδας,  η καθυστέρηση στην επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου,  έβαλε σε καθυστέρηση και τις συναντήσεις με  τους Ευρωπαίους δανειστές.
Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, αντί για την πρώτη και στα οικονομικά θέματα, αντί για την δεύτερη αξιολόγηση, κυριάρχησαν προαπαιτούμενα της πρώτης, όπως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, που δεν είναι κάτι άλλο από το Υπέρ-Ταμείο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που αφορούν το δημόσιο και τα ενεργειακά. Με λίγα λόγια η «καρδιά» της δεύτερης αξιολόγησης, τα θέματα που «καίνε», όπως τα Εργασιακά και το άνοιγμα των αγορών, ακόμα δεν έχουν συζητηθεί.
Όμως δεν είναι μόνο η καθυστέρηση στην εκκίνηση των συζητήσεων.  Οι δανειστές σε λίγες ημέρες, στις 27 Οκτωβρίου, φεύγουν από την χώρα μας για να ξεκινήσουν τις διακοπές τους. Τότε ξεκινούν οι χειμερινές διακοπές στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, ενώ η 28η Οκτωβρίου, «χάνεται» καθώς, είναι φυσικά ημέρα αργίας, στην Ελλάδα.
Η επιστροφή, αναμένεται μετά τις 7  Νοεμβρίου, με πληροφορίες να τοποθετούν την επιστροφή, ακόμα πιο μετά, στις 10 – 12 του επόμενου μήνα. Αυτές οι καθυστερήσεις και τα «διαλύματα», ασκούν σημαντική πίεση στο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο του έτους, να ανοίξει το θέμα του χρέους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μπορεί να απαιτήσει την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στα οποία έχουν συμφωνήσει οι δανειστές.
kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια: