Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΪΜΠΛΕ: Το σχέδιο Ντράγκι – Παυλόπουλου θα επικρατήσει στην σύνοδο κορυφής!


ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα, τον Γενάρη του 2016 ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε τον Μάριο Ντράγκι δίνοντας του ένα υπερόπλο ΠΘ δεν θα έσωζε μόνον την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αυτό δεν ήταν άλλο από το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο»! Τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα πετούσε έξω το ΔΝΤ και θα σταματούσε την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

Σχέδιο που ο Ντράγκι αποδέχτηκε και άρχιζε να λειτουργεί την εφαρμογή του, προκαλώντας την σκληρή αντίδραση Σόιμπλε. Προς τιμήν του όμως ο Ντράγκι δεν έκανε πίσω και όλα δείχνουν ότι τον Δεκέμβρη στην σύνοδο κορυφής θα έχουμε την ιστορική αυτή ανακοίνωση.

Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

«Το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και επίσης στην Ελλάδα», είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συντηρητικό ινστιτούτο μελετών, σημειώνοντας ότι οι όροι των προγραμμάτων στήριξης μπορεί να μην ήταν αρεστοί στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν.

«Αυτός είναι ο λόγος που θα άξιζε να εξελιχθεί ο ESM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, στο οποίο ενισχύουμε τα προληπτικά μέσα που μας εξοπλίζουν με μεγαλύτερη επιρροή σε αποφάσεις, όπου σήμερα τα κράτη – μέλη έχουν την αρμοδιότητα», πρόσθεσε.

Ο Σόιμπλε έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα πολιτικά κίνητρα παίζουν υπερβολικά μεγάλο ρόλο στο πως εξετάζονται τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών – μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα.

Νωρίτερα φέτος, η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, που απαιτούν από τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Μια νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική «είναι ατελής» και απουσία μίας τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνη «μπορεί να λειτουργεί μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί», δήλωσε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού, της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης».

Αν και ο Γερμανός υπουργός τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ομόφωνη στήριξη μιας τέτοιας ενοποίησης.

Ο Σόιμπλε είχε ζητήσει το 2010 την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αναλάμβανε εποπτικά καθήκοντα και θα πρόσφερε σε χώρες έκτακτη βοήθεια υπό μορφή ρευστότητας, αλλά με αυστηρούς όρους. Αντί αυτού, η Ευρωζώνη κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να παρακολουθεί τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών. Ο εποπτικός ρόλος του ΔΝΤ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Γερμανία δηλώνει ότι «είναι ζωτικής σημασίας» γι’ αυτή να συμμετέχει το Ταμείο στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια: