Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως εθνική ανάγκη




Ξέρει ο κ. Μεϊμαράκης πόσες άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια; Ούτε μία!

 ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
Μπορεί η ΝΔ σε αυτή τη φάση για τη χώρα, να την οδηγήσει στην ανάπτυξη και τον απεγκλωβισμό από το βάρος του χρέους; Θα φέρουμε επενδύσεις απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης. Μάλιστα! Στα σχεδόν τρία χρόνια του Σαμαρά πόσες επενδύσεις φέρατε; Θεωρούνται επενδύσεις οι αρπαγές μονοπωλιακών επιχειρήσεων του δημοσίου. Θεωρείται επένδυση η αρπαγή του ΟΠΑΠ από κάτι περίεργα fand με αντιπρόσωπο – συνεργάτη  τον Μελισσανίδη; Για τις  δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΕΛΒΟ και η ΕΒΟ, τι σχέδια είχε η διακυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Να τις αποδυναμώσει μέχρι να βάλουν μόνες τους λουκέτο! Την ίδια στιγμή η αντίστοιχη δημόσια επιχείρηση της Τουρκίας καλπάζει σε ανάπτυξη και κάνει τζίρους κοντά στα 10 δισ. ευρώ! Ευτυχώς δεν πρόλαβαν να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ και τις επιχειρήσεις νερού. Οπότε; Οπότε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διώχνει τους επενδυτές! Ξέρετε πόσες άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα τα 10 τελευταία χρόνια; Ούτε μία!


ΑΣ ΜΗΝ επεκταθούμε περισσότερο. Η ΝΔ δεν είναι ένα ενιαίο κόμμα. Και δεν είναι, διότι οι βαρονίες και πολιτικές οικογένειες έχουν δημιουργήσει αυτονομημένους υπουργούς που ενισχύονται για να εξυπηρετούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι πολύ μεγάλες δουλειές γίνονταν μέσω κυρίως του πρωθυπουργού και υπόλοιπες κατευθείαν με τα καπετανάτα των υπουργείων. Μάλιστα σε εποχή ακμής, ένας από τους μεγάλους διαπλεκόμενους επιχειρηματίες με μοναδικό πελάτη το κράτος, ήταν χορηγός σε πάνω από 30 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχοντας ουσιαστικά σχηματίσει την τρίτη σε μέγεθος κοινοβουλευτική ομάδα για να κάνει τις δουλειές του.


ΑΡΚΟΥΝ
νομίζω οι αποκαλύψεις από την ΑΥΓΗ της Κυριακής για το σκάνδαλο με την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας της “Πανγαία” χωρίς διαγωνισμό στο Fund Invel Real Estate με έδρα την Ολλανδία. Ένα σκάνδαλο επί διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και με διοικητή της Εθνικής τον συμπατριώτη και φίλο του, Αλέξανδρο Τουρκολιά. Ευτυχώς η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου τρέχει την υπόθεση για να μάθει ο κ. Μεϊμαράκης πως κυβερνούσε η ΝΔ.

ΕΚΤΟΣ όμως από τις σχέσεις διαπλοκής, η ΝΔ έχει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα. Θεωρεί πως στον καπιταλισμό, αρκεί ως κυβέρνηση να διαιτητεύει σε μια οικονομία όπου θα παίζουν κυρίως οι μεγάλοι παίκτες. Σε μια χώρα όπως η μικρή Ελλάδα, χωρίς δομημένους και αδιάφθορους θεσμούς, είναι αδύνατον να παραχθεί επενδυτικό έργο με εθνικούς όρους. Είναι σαν να διαιτητεύεις έναν αγώνα ποδοσφαίρου χωρίς κανονισμούς. Η πολιτική διαιτησία στην καπιταλιστική οικονομία, αφορά χώρες με στέρεους θεσμούς και πολλές και δυνατές επιχειρήσεις. Η πολιτική εξουσία στην σημερινή Ελλάδα της διάλυσης, έχει τεράστιες υποχρεώσεις και τιτάνιο έργο να επιτελέσει.


ΓΙΑ
να αποκαταστήσεις ένα υγιές δημοκρατικό επενδυτικό περιβάλλον σε αυτή τη χώρα, απαιτείται εξυγίανση της δικαιοσύνης και όλων των θεσμών  που αφορούν τον υγιή ανταγωνισμό. Απαιτείται η δημιουργία κρατικών υπηρεσιών-οργανισμών τόσο για την επιστημονική ενίσχυση των παραγωγών όσο και της βοήθειας που αυτοί χρειάζονται, λόγω μικρού μεγέθους, για να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές. Απαιτείται σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σοβαρά κίνητρα για τους επενδυτές που δημιουργούν νέες επιχειρηματικές μονάδες και θέσεις εργασίας. Απαιτούνται  σοβαρά χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουν τη επιχειρηματικότητα σε όλους τους τομείς και κυρίως στους τομείς τεχνολογιών αιχμής καθώς η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πλουσιότερα επιστημονικά δυναμικά νέων ανθρώπων που έχουν σκορπίσει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να διαπρέψουν ή για να επιβιώσουν. Με τις σημερινές συνθήκες  οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, γι' αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη δημιουργία νέας κρατικής  επενδυτικής τράπεζας αναπτύξεως.


ΣΤΙΣ
σημερινές κρίσιμες για το μέλλον του τόπου συνθήκες, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανταποκριθεί και να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των καινοτομιών και της ανασύνταξης του κράτους όπου σε όλα τα θέματα οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Και ας μην ξεχνάμε ποιοί σχεδίασαν την επιχείρηση σύντομη παρένθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: