Πρωτιά και ισχυρό προβάδισμα στην παράσταση νίκης καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της e-voice, που διενεργήθηκε για την ιστοσελίδα dikaiologitika.gr σε δείγμα 1.007 ατόμων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29% και προηγείται με 3,6% της Ν.Δ., που ακολουθεί με 25,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χ.Α. με ποσοστό 7,2%. Στην τέταρτη το Ποτάμι με 5,1%, ενώ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ μετριούνται στο 5%. Η ΛΑΕ στο 4,2%, ενώ μάχη για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., που καταγράφονται στο 3,1%. Εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, βρίσκεται η Ένωση Κεντρώων με ποσοστό 2,6. Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 6,6%, ενώ στο 3,0% από το δείγμα της έρευνας είναι ο αριθμός αυτών που έχουν αποφασίσει αποχή.
Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης, το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει τις 29 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει το 55,1% έναντι 26,1% της Ν.Δ.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της δημοσκόπησης όσον αφορά το πού κατευθύνονται εκλογικά οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και Όχι στο δημοψήφισμα του Ιουλίου. Στο συγκεκριμένο ερώτημα το 65,2% παραμένει στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και μόλις το 6,8% μετακινείται στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 7,9% του Όχι δηλώνει πως θα ψηφίσει Ν.Δ. στις επικείμενες εκλογές.
Και στη νέα δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα 0,6% έναντι της Ν.Δ.
Σύμφωνα με το tovima.gr. o ΣΥΡΙΖΑ έχει την προτίμηση του 29% των ψηφοφόρων έναντι 28,4% της Ν.Δ. Και τα δύο κόμματα παρουσιάζουν αισθητή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,7% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,9%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 5% και η Λαϊκή Ενότητα με 3,5%. Στο όριο εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων με 3,2% και οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 3%.
Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται κι αυτός οριακά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 36,5% έναντι 35,1%, ενώ το ίδιο ισχύει και ως προς το ποια κυβέρνηση θεωρούν καταλληλότερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 37,4% των προτιμήσεων, έναντι 35,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τη Ν.Δ.
Σημαντική διαφορά, τέλος, υπάρχει στην παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται από το 55,6% ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι 30,5% της Ν.Δ.
Η προχθεσινή δημοσκόπηση της Prorata για την "Εφημερίδα των Συντακτών" δείχνει οριακή μείωση της διαφοράς, από 5% σε 4%, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και ποσοστά 28% έναντι 24%.
Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,5% και ακολουθούν: ΚΚΕ 5%, Ποτάμι 5%, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. 5%, Λαϊκή Ενότητα 3%, Ένωση Κεντρώων 3%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5% και Άλλο 2%. Η αποχή κυμαίνεται στο 10% και το Άκυρο / Λευκό στο 1,5%.
Στο επικοινωνιακό πεδίο το ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών δηλώνει ότι το παρακολούθησε το 71% των ερωτηθέντων, ενώ «όχι» απαντά το 29%. Στο ερώτημα «ποιος σας έπεισε περισσότερο;», η απάντηση «Κανένας» βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 41%, ενώ το 33% λέει «Τσίπρας» και το 26% «Μεϊμαράκης».
Α. Πετρόπουλος