Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα
“ Πιθανή συνάντηση με Νταβούτογλου ”
Του Κώστα Πουλακίδα
Κινητικότητα για την ελληνική κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα 24ωρα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ποντάρει στο χαρτί των επαφών σε διεθνές επίπεδο. Λίγα 24ωρα μετά την εκλογή του ο κ. Τσίπρας ταξιδεύει την Κυριακή για τις ΗΠΑ προκειμένου να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο αυτής και της δεξίωσης που θα γίνει προς τους ξένους ηγέτες θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες τετ α τετ με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Πρόκειται για μία κίνηση του πρωθυπουργού με έντονο διπλωματικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν αυτός που κατά το επτάμηνο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους παρείχε στήριξη στον έλληνα πρωθυπουργό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τηλεφώνησε ο ίδιος προσωπικά στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να συμφωνήσει σε λύση για το ελληνικό πρόβλημα.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έρχεται σε μία στιγμή που υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα στην συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, όπως είναι το θέμα του χρέους. Ένα θέμα το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του έλληνα πρωθυπουργού στο οποίο αναφέρθηκε αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πιθανή συνάντηση με Νταβούτογλου

Εκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Μία συνάντηση με υψηλή γεωπολιτική σημασία καθώς κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένουν ανοικτά όπως είναι αυτό της ΑΟΖ, του μεταναστευτικού αλλά και του Κυπριακού. Ειδικά το μεταναστευτικό αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα καθώς τους τελευταίους μήνες το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στο Αιγαίο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει κάνει κατά το παρελθόν άνοιγμα συνεργασίας προς την πλευρά του έλληνα πρωθυπουργού. Τον περασμένο Ιούνιο και ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν στο ζενίθ των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ο κ. Νταβούτογλου με δημόσια δήλωσή του είχε αναφέρει ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ενώ είχε αναφερθεί και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί και παλιότερα, τον Δεκέμβριο του 2014, με τον κ. Νταβούτογλου στο αεροδρόμιο Ελεύθεριος Βενιζέλος, η η οποία είχε επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Κύπρο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: