Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και θα προστατεύσει τους αδύναμους, εκφράζει η πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών Bridging Europe. Την ίδια στιγμή, σχεδόν οι μισοί κρίνουν αναμενόμενη την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, στην έρευνα που έγινε μεταξύ 23 - 25 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.017 ατόμων, το 46% των πολιτών κρίνει θετικά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με το 38% να έχει αρνητική γνώμη. Αναμενόμενη χαρακτηρίζει την ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το 48%, έναντι του 30% που έχει αντίθετη γνώμη, ενώ σχεδόν επτά στους δέκα (67%), κάνουν λόγο για προσωπική επιτυχία του Αλ. Τσίπρα.
Παράλληλα, το 61% δήλωσε ότι ψήφισε στρατηγικά στις εκλογές, σε αντίθεση με το 33% που ψήφισε βάσει ιδεολογίας. Η πλειονότητα των πολιτών (45% έναντι 34%) δηλώνει ότι για εθνικά ζητήματα πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα ενώ πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα (40% έναντι 31%).
Το 42% εκφράζει την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή, (το 32% έχει αντίθετη γνώμη), ενώ ως μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολίτες χαρακτηρίζουν την ανεργία (40%), την φορολογία (31%), το χρέος (20%) και τη μετανάστευση