Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Μην πας να ψηφίσεις, θα πάει ο Βενιζέλος

Του Κώστα Βαξεβάνη

Σκέφτεσαι να μην πας να ψηφίσεις ε; Δεν βρίσκεις λόγο. Είναι μάταιο. Πιστεύεις πως όλοι είναι ίδιοι ή ακόμη χειρότερα πως είσαι προδομένος από αυτούς που πίστευες πως δεν είναι ίδιοι.
Ποτέ δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτό προσπαθούν να κάνουν κάθε φορά που δεν καταφέρνουν να σε κάνουν να πας μαζί τους,να σε πείσουν πως και οι άλλοι είναι σαν αυτούς. Έτσι περιορίζουν τη ζημιά που μπορείς να τους κάνεις τη μοναδική φορά ίσως που μπορείς να την κάνεις.
Ναι ξέρω, αυτή τη φορά η αποχή δεν έχει αντίπαλο τις παραλίες και τον ωχαδερφισμό. Δεν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που θέλουν να πάνε βόλτα, που χάνονται μέσα σε έναν ανόητο ευδαιμονισμό και μετά τρέχουν να κατηγορούν τους άλλους (πάλι όλους τους άλλους και ίδιους) για όσα τους συμβαίνουν. Εσύ δεν θα πας γιατί πήρες την υπόθεση πάνω σου και πιστεύεις πως σε γέλασαν. Γιατί πίστεψες και δεν σε πίστεψαν. Γιατί θεωρείς πως ήσουνα το μεγάλο κύμα που μπορούσε να γκρεμίσει όλο το σάπιο και παλιό και δεν σε σεβάστηκαν.
Ναι δεν έγιναν όσα περίμενες. Σε εφτά μήνες δεν άλλαξε η Ελλάδα. Δεν γκρεμίστηκε η σαπίλα. Η Δικαιοσύνη συνέχισε να κλείνει το μάτι σε αυτούς που ήθελε. Δεν τιμωρήθηκαν οι ένοχοι, δεν πήραν τα όνειρα εκδίκηση, δεν πήραμε και μεις . Είναι σκληρό και έχει την πικρή γεύση της απογοήτευσης.
Έχει όμως σημασία να απαντήσεις, να απαντήσουμε όλοι: δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν; Εξυπηρέτησαν συμφέροντα ή χάθηκαν σε ένα σύστημα που αγνοούσαν, πανίσχυρο και εκπαιδευμένο και χρειάζονται τώρα την ευκαιρία που ξέρουν; Έχει σημασία να απαντήσεις σε αυτό. Ακόμα και στα δικαστήρια, όταν δικάζουν σοβαρά εγκλήματα, εξετάζουν αν υπήρχε πρόθεση και δόλος για να αποφασίσουν. Πρέπει και συ να αναζητήσεις αν σε όσα έγιναν ή δεν έγιναν υπήρξε συνειδητή απόφαση για να γίνουν έτσι.
Η Ιστορία δεν προχωρά σε ευθεία γραμμή, ούτε και ακούει αυτόματα το δίκιο. Αν οι άνθρωποι πετύχαιναν εύκολα το καλό όλα θα ήταν διαφορετικά. Επίσης αν δεν απογοητεύονταν εύκολα.
Δεν υποστηρίζω πως την άλλη μέρα των εκλογών, θα φτιάξουν σίγουρα τα πράγματα. Υποψιάζομαι όμως πώς θα είναι, όταν κλείσεις την πόρτα στην ευκαιρία. Δεν θα κυβερνούν αυτοί που πιθανά να αδικείς αλλά αυτοί που σίγουρα σε αδίκησαν και θα σε αδικήσουν. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι εδώ,ο Μεϊμαράκης με όλο το συρφερτό που τώρα έχει αποσύρει από τις τηλεοράσεις για να μην καρφώνεται επίσης, το Ποτάμι θα κατηγορεί όποιον Έλληνα βρει μπροστά του εκτός από τους χρηματοδότες του, εν ολίγοις θα τα έχουν καταφέρει κλείνοντας μια παρένθεση μόνο και μόνο γιατί και συ πίστεψες πως ο πολιτικός χρόνο μετριέται με αυτή την παρένθεση και μόνο.
Δεν είναι όλοι ίδιοι και το ξέρεις. Εσύ απλώς είσαι θυμωμένος. Η αποχή είναι απόχη για να ξαναμπείς στη γωνία. Ναι, μπορείς και να μην πας να ψηφίσεις. Θα πάει ο Βενιζέλος.
olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια: