Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Μαξίμου: Φλερτ με τους Ευρωσοσιαλιστές, καρφιά για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Μαξίμου: Φλερτ με τους Ευρωσοσιαλιστές, καρφιά για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Σκληρή γλώσσα για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι χρησιμοποιούν κυβερνητικά στελέχη, συγκρίνοντας ευθέως τη στάση που τηρούν τα κρίσιμα αυτά 24ωρα με την «εξαιρετικά βοηθητική στάση» των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσκολλημένος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά«εξάρτημα» του Ευάγγελου Βενιζέλου και της ομάδας του, δείχνουν να μην παίρνουν τα μηνύματα από την ευρω-σοσιαλιστική ομάδα, σημειώνει η ίδια κυβερνητική πηγή.

Και έχει να πει πολλά για τη θέση που έχουν πάρει την αντίστοιχη περίοδο οι κορυφαίοι των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη: ξεκινώντας από το μόνιμο φίλο της Ελλάδας, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και φτάνοντας ως τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είναι αναμφίβολα ο πιο φιλικός προς την Ελλάδα, παράγων της γερμανικής κυβέρνησης. Και να μην ξεχάσουμε βέβαια, το σοσιαλιστικό δίπολο των Βρυξελλών, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της αντίστοιχης πολιτικής ομάδας, Τζιάνι Πιτέλα.

Είναι πάντως απορίας άξιον πώς θα γινόταν τούτες τις ώρες η διαπραγμάτευση χωρίς τους λίγους αυτούς έστω, συμμάχους στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, μόνο αυτονόητη μπορεί να χαρακτηρισθεί η παρουσία, εκ νέου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, στις 20 Μαΐου στη Ρώμη.

Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει... δηλητηριώδη σχόλια για τους εκπροσώπους τηςελληνικής κεντροαριστεράς, που δείχνουν να κρατούν αποστάσεις ακόμη και από από αυτούς τους παίκτες πανευρωπαϊκής εμβέλειας που στηρίζουν τη χώρα πρωτίστως, στη δύσκολη διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της. Με δεδομένο πάντως ότι οι γέφυρες εδώ, στην Ελλάδα, είναι κομμένες, στην κυβέρνηση δεν συζητούν το σενάριο για αυξημένη πλειοψηφία στην ψήφιση της δέσμης μέτρων των 5,4 δισεκατομμυρίων. Αντιθέτως φρονούν ότι, αν είναι ...μπετοναρισμένη η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ φτάνει και περισσεύει!

Η συνεννόηση καθίσταται δυσχερέστερη και από το ότι το ΠΑΣΟΚ προκαλεί ακόμη ...αναφυλαξία σε μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο. Το αν η Φώφη Γεννηματά αποδειχθεί στο μέλλον στρατηγικός εταίρος σε μια κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, τούτο προϋποθέτει πολλά, γενναία, βήματα εκατέρωθεν.
Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: