Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για τις ανακοινώσεις της Eurostat: Πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό

TSIPRAS DRAGASAKIS


Ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και το δεύτερο κύμα ανακοινώσεων της Eurostat, που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή στην ανάκαμψη το β, εξάμηνο του 2016, αλλά και ταχύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό εκφράστηκε κατά τη διάρκεια πολύωρων συσκέψεων κυβερνητικών στελεχών υπό τον πρωθυπουργό εν όψει και του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου που θα κρίνει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν χαρακτηριστικά πως «οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης» και χαρακτήριζαν επίσης ως εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Επίσης οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει τις επαφές και τις συζητήσεις με ομολόγους τους, σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης, ενώ διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία.
«Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει», ανέφεραν επίσης οι ίδιοι κύκλοι.
DW: Το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για την προπαρασκευαστική συνάντηση
Την ίδια ώρα το Βερολίνο δηλώνει άγνοια για την προπαρασκευαστική συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ορόσημο την 9η Μαΐου, ημέρα συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν επίσης στην Deutsche Welle ότι δεν υπάρχει πληροφορία για μια τέτοια συνάντηση αύριο ή τις επόμενες ημέρες μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και ότι δεν έχουν γνώση κάποιας πρόθεσης για πρόσκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπενθύμισαν επίσης ότι η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων έχει οριστεί για τη Δευτέρα, 9 Μαΐου. Βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλειστεί τηλεφωνική επικοινωνία του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, πόσο μάλλον που είναι φυσικό ένας υπουργός να τηλεφωνεί χωρίς να ενημερώνει με ποιον συνομιλεί.
Σε ό,τι αφορά στις πιθανότητες επιτυχίας του Eurogroup της Δευτέρας, το Βερολίνο δεν διαθέτει μέχρι τώρα νέα δεδομένα ή κάτι το νεώτερο που να προδιαγράφει την έκβαση του Eurogroup, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Στα βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή στο συνταξιοδοτικό, στο φορολογικό, στα κόκκινα δάνεια και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων έχει ήδη επιτευχθεί πρόοδος, παραμένει το αγκάθι των προληπτικών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, πηγή του υπουργείου ανέφερε ότι μέχρι την επομένη Δευτέρα υπάρχει χρόνος και ίσως προκύψει κάποιο νέο στοιχείο.
Πηγή

Δημοσίευση σχολίου