Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Η αριστερή μελαγχολία της σχέσης Τσίπρα - Σακελλαρίδη

Ο |

Το παρασκήνιο


Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν η προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που έκανε την πολιτική διαφορά στις δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2014. Ήταν το πρώτο μήνυμα της «ελπίδας που ερχόταν», ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της Ελλάδας και είναι και η πρώτη σοβαρή απώλεια της ίδιας κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή της εποχή.

Κατά τους γνώστες των αθέατων, όσο και θυελλωδών, μεταλλάξεων που συντελέστηκαν εντός ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, ίσως είναι και η απώλεια εκείνη που σηματοδοτεί και το τέλος της «εποχής της εφηβείας» εντός του κόμματος: «Οποιος διαφωνεί παραιτείται και παραδίδει την έδρα» είναι το καθαρό μήνυμα που έστελναν το πρωί κυβερνητικές πηγές, καθιστώντας σαφές πως ο καιρός των εσωκομματικών και συναισθηματικών διλημμάτων έχει παρέλθει οριστικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Σ΄αυτό το νέο πλαίσιο, η πολιτική συγκατοίκηση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη ήταν πλεον απλώς αδύνατη. «Αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής» ήταν, άλλωστε, η απολύτως ειλικρινής δήλωση του ίδιου του βουλευτή μετά την υποβολή της, κατ΄απαίτηση Τσίπρα, παραίτησής του και παράδοση της έδρας του. «Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο», πρόσθεσε επισφραγίζοντας ουσιαστικά μια πορεία που είχε ξεκινήσει από τη νύχτα της 13ης Ιουλίου και τη συνθηκολόγηση στην Ευρώπη.
Από τις 17 Ιουλίου, κιόλας, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε εγκαταλείψει το Μαξίμου και τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στις μέρες προ και μετά της διάσπασης ήταν ο εμπνευστής - και εκ των βασικών εκφραστών - του όρου της «αριστερής μελαγχολίας» και, όταν ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε τις εκλογές, ταλαντεύτηκε έντονα για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος. Το ίδιος έπραξε τότε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της «ομάδας των 53» στην οποία μετείχε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ στον δρόμο του προβληματισμού και της αποχώρησης από το Μαξίμου τον είχε ακολουθήσει και ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θόδωρος Μιχόπουλος.
Οι «53» όμως είχαν ήδη χάσει τα χαρακτηριστικά - εάν όντως τα είχαν ποτέ - της συντεταγμένης κίνησης, οι επιλογές και οι αποφάσεις έγιναν προσωπικές και οι πορείες διαφοροποιήθηκαν. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης «πείστηκε», όπως λένε κομματικοί του φίλοι, να κατέβει τελικά στις εκλογές και στις 30 Αυγούστου δήλωνε: «Είμαστε αναγκασμένοι να αναστοχαστούμε, όχι μόνο για να ξεπεράσουμε την αριστερή μελαγχολία αλλά και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη γνώση και αποφαστικότητα. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζί, και μέσα από αυτόν η κυβέρνηση της αριστεράς θα προκύψει ισχυρότερη».
Παρά την επιλογή αυτή, ωστόσο, η αριστερή μελαγχολία δεν ξεπεράστηκε. Την επομένη των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, κι όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών και την ευθύνη της υλοποίησης του τρίτου μνημονίου, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αρνείτο να αναλάβει υπουργείο, όπως και να οριστεί κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Η πυξίδα του ήταν πολύ πιο κοντά σε εκείνη του, στενού πολιτικού του φίλου και πρώην γραμματέα του κόμματος Τάσου Κορωνάκη, παρά στη νέα πορεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο υπουργός Οικονομικών πήρε τον πρώτο ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και, μαζί, και το βάρος της στήριξής τους στη Βουλή. Ο Θόδωρος Μιχόπουλος μετά από ένα σύντομο διάλειμμα επέστρεψε στο επιτελείο της προεκλογικής επικοινωνιακής μάχης και πριν από δύο εβδομάδες επέστρεψε, και επισήμως, στο Μαξίμου ως επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού.
Αντιθέτως, ο - επίσης εκ των «53» - Τάσος Κορωνάκης παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πήρε τον δρόμο προς την προδιαγεγραμμένη έξοδο. Πρωτοστάτησε στο λεγόμενο κίνημα των «αποστασιοποιημένων» του ΣΥΡΙΖΑ, η σιωπή του ήταν ηχηρή τόσο στα κομματικά όργανα, όσο και στη Βουλή, και σήμερα διέρρευσε ότι δεν σκόπευε να είναι παρών στη βραδυνή ψηφοφορία στη Βουλή για τον νέο γύρο προαπαιτούμενων, των πλειστηριασμών συμπεριλαμβανομένων. Κατά τις πληροφορίες, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να τον μεταπείσουν, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών. Αυτή τη φορά δεν πείστηκε και ακολούθησε το τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να του είπε πως ψηφοφορίες «α λα καρτ» δεν είναι αποδεκτές και ζήτησε την παραίτησή του και την παράδοση της έδρας.
Το μήνυμα και το αίτημα, κατά κυβερνητικές πηγές, δεν αφορούσε μόνον τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αλλά και όλους όσοι προβληματίζονται για το εάν θα ψηφίσουν είτε το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, είτε και επιμέρους άρθρα. Οι ίδιες πηγές, δε, σημείωναν πως άπαντες θα πρέπει να θυμούνται και το γεγονός ότι εξελέγησαν με λίστα, όχι μόνον σε ό,τι αφορά την αποψινή ψηφοφορία αλλά και εκείνες που έπονται για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών. Εν ολίγοις, η αποχώρηση - αποπομπή Σακελλαρίδη επισφραγίζει και τη νέα τάξη πραγμάτων στην διακυβέρνηση Τσίπρα, στην οποία είναι προφανές ότι δεν χωρά πια η «αριστερή μελαγχολία»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: