Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Oι τελικοί όροι για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Συμφωνία ίσως στο πιο φλέγον θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης –τους όρους προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό- κατέληξαν πριν από λίγο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η τελική συμφωνία καλύπτει περίπου το 60% των δανειοληπτών. Πρακτικά, οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε δύο ομάδες.
Για τη δεύτερη ομάδα –στην οποία κατατάσσονται περισσότερους από τους μισούς δανειολήπτες οι οποίοι θα καλύπτονται- θα προβλέπεται και μια εξωδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα προκύπτει ένα ποσό μηνιαίας δόσης το οποίο θα πρέπει να καλύπτει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει τη δυνατότητα εξαίρεσης από τον πλειστηριασμό.
ΟΙ δανειολήπτες που θα μπορούν να ενταχθούν στη μεταβατική διάταξη και να προστατέψουν την κύρια κατοικία τους, ουσιαστικά θα είναι μοιρασμένοι σε δύο ομάδες.
Για την πρώτη ομάδα –η οποία θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου- με τα χαμηλότερα εισοδήματα, η προστασία θα είναι πιο εύκολη ενώ για το υπόλοιπο 35% θα υπάρχει η βάσανος της προδικαστικής διαδικασίας. Ειδικότερα:
Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
  • 8180 ευρώ για τον εργένη
  • 13917 ευρώ για τον παντρεμένο
  • 17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  •  20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Στην συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν και τα πιο χαμηλά εισοδήματα, θα προβλεφθεί και η καταβολή επιδόματος έτσι ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες. Όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τα μεσάνυχτα από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, για το σκοπό αυτό θα διατεθεί μέσα στο 2016 κονδύλι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια:  Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:
  •        13906 ευρώ για τον εργένη
  •         23659 ευρώ για τον παντρεμένο
  •         29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
  •         35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: