Η δεξιά κυβέρνηση Κοέλιο στην Πορτογαλία αποτελεί παρελθόν καθώς Σοσιαλιστικό κόμμα, Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστικό κόμμα καταψήφισαν το πρόγραμμα της. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται έξω από το κοινοβούλιο στη Λισαβόνα ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της,CGTP (Συνομοσπονδία Συνδικάτων) «είναι αναγκαία μια πολιτική που θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους, που θα αντιστρέφεται στην ιδιωτικοποίηση των βιομηχανιών και των βασικών επιχειρήσεων που θα ενισχύει το δημόσιο σχολείο, την εθνική υπηρεσία την υγεία, τη δημόσια και καθολική κοινωνική ασφάλιση και την αλληλεγγύη».
Η κυβέρνηση Κοέλιο θα μείνει στην ιστορία ως η πιο βραχύβια κυβέρνηση στην ιστορία της Πορτογαλίας, κάτι βέβαια που προβλεπόταν, καθώς η κεντροδεξιά συμμαχία δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση, την ώρα που τα κόμματα της κεντροαριστεράς βρίσκονταν ακόμη σε διαβουλεύσεις με στόχο τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενάντια στη λιτότητα.

Ο Κοέλιο ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, μετά από απόφαση του Προέδρου της χώρας, Καβάκο Σίλβα να δώσει τελικά τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι δεν εξασφάλιζε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κι ενώ τα τρία κεντροαριστερά κόμματα Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ συγκέντρωναν περισσότερες έδρες συνολικά.

«Οι επιλογές που έχουμε είναι οι εξής: ή θα προχωρήσουμε στον ασφαλή δρόμο των μεταρρυθμίσεων ή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των μη ρεαλιστικών προγραμμάτων» είπε στο κοινοβούλιο σήμερα ο Pedro Passos Coelho, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι με αυτό «το μεγάλο χρέος που έχει η Πορτογαλία δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».

Ο πρόεδρος Καβάκο Σίλβα θα πρέπει να επιλέξει: ή να ζητήσει από την κυβέρνηση του Πάσους Κοέλιο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές μετά τον Απρίλιο του 2016 όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.