Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Η ΝΔ μόλις άκουσε για «κανάλια» διαλύθηκε


Σε πλήρη αποδιοργάνωση η Κ.Ο. της Ν.Δ. για το νομοσχέδιο περί ΜΜΕ. «Αυτογκόλ» η απουσία των βουλευτών που οι ίδιοι είχαν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και «στήριξη»-σοκ Βενιζέλου από Βορίδη και Μεϊμαράκη!

Πήγε για… μαλλί και βγήκε… κρεμασμένη η Νέα Δημοκρατία από τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Και τούτο, διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε εικόνα που παρέπεμπε σε σκορποχώρι και όχι σε ομοιογενή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης, επέλεξαν να… στρατευθούν στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος σήκωσε την παντιέρα τόσο για το ΕΣΡ όσο και για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.
Φυσικά, το τελειωτικό χτύπημα ήρθε στο τέλος, όταν περίπου το 1/3 των βουλευτών της «γαλάζιας» παράταξης απουσίαζε, παρότι οι ίδιοι αιτήθηκαν ονομαστική ψηφοφορία επί 35 άρθρων!
Μάλιστα, αντί να στριμώξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, κατάφεραν ουσιαστικά να βάλουν «αυτογκόλ» και να έρθουν σε ρήξη με το παρελθόν τους! Θυμίζουμε ότι ο Κώστας Καραμανλής, με τον «βασικό μέτοχο» πριν από 11 χρόνια, ήταν εκείνος που πρώτος τα έβαλε με τη διαπλοκή των media και τους νταβατζήδες. Ομως, και τις δύο φορές που ακούστηκε το όνομά του στην Ολομέλεια εκείνος δεν… απάντησε! Και βέβαια, δεν έστειλε καν τη συνηθισμένη επιστολική ψήφο, η οποία πάντως δεν προσμετράται στην καταμέτρηση, αλλά θεωρείται πολιτική τοποθέτηση. Πέραν, όμως, του Κώστα Καραμανλή, συνολικά 27 βουλευτές από τους 75 δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία, παρότι η ώρα (αν και Σάββατο) δεν ήταν απαγορευτική.
Οι επιστολές
Εξ αυτών, μόλις οι 10 έκαναν γνωστή την πρόθεση ψήφου τους, στέλνοντας σχετική αποστολή. Αυτοί ήταν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεόδωρος Φορτσάκης, Αθανάσιος Δαβάκης, Νότης Μηταράκης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Γιώργος Βαγιωνάς, Στέργιος Γιαννάκης. Αντιθέτως, ο Αντώνης Σαμαράς (κατά την προσφιλή τακτική του) ήταν απών, όπως και ο «καραμανλικός» Γιάννης Ανδριανός.
Το «παζλ» των απόντων συμπλήρωσαν ο Μάριος Σιαλμάς, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, η Ελενα Ράπτη, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θοδωρής Καράογλου, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Κώστας Κουκοδήμος κ.ά. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι, μετά το πέρας της διαδικασίας, σχολίαζαν σκωπτικά τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, γραμματέας της οποίας είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Η εικόνα, πάντως, του Μάκη Βορίδη και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη να υπερασπίζονται τις θέσεις του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου άφησε σε πολλούς πικρή γεύση. «Οι συνάδελφοί μου, που μιλάνε για ολοκληρωτισμό, δικαιώνονται» έλεγε ο βουλευτής της Ν.Δ. προς το τέλος της ομιλίας του, παραπέμποντας ευθέως σε προηγούμενη παρέμβαση του κ. Βενιζέλου.
Ταύτιση απόψεων υπήρξε και στο ζήτημα που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη συνεδρίαση. Αυτό δεν ήταν άλλο από τη νομοτεχνική βελτίωση, με την οποία ουσιαστικά «καθαιρούνταν» τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΡ (και, κυρίως, η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνα Αλεξίου).
«Βελτιώσεις»
Είναι ενδεικτικό ότι, όταν ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για την εν λόγω νομοτεχνική βελτίωση, ο Γιάννης Τραγάκης ακούστηκε να λέει «Απόλυτο δίκιο έχει. Θα το βρουν μπροστά τους», ενώ η… συγχορδία συνεχίστηκε με τον κ. Μεϊμαράκη, που συμπλήρωνε ο κ. Βενιζέλος.
Η (απογοητευτική) εικόνα στην Ολομέλεια της Βουλής, με τις απανωτές γκάφες, οφείλεται, λίγο – πολύ, και στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή νέου προέδρου, αλλά και στη «γραμμή» που δεν έδωσε η ηγεσία. Η συνεννόηση των βουλευτών κάθε ημέρα που περνά είναι δυσκολότερη, ενώ οι «ομαδοποιήσεις» γύρω από τους υποψηφίους μοιάζουν αυτήν τη στιγμή με τροχοπέδη. Μάλιστα, ακόμα και η ενημέρωση ορισμένων επί συγκεκριμένων κοινοβουλευτικών θεμάτων γίνεται επιλεκτικά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: