Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

FT: Η Ελλάδα θα μπορούσε υπό όρους να επιστρέψει στις αγορές το α' εξάμηνο 2016

FT: Η Ελλάδα θα μπορούσε υπό όρους να επιστρέψει στις αγορές το α' εξάμηνο 2016

Αθήνα«Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές», τιτλοφορείται άρθρο των Financial Times, στο οποίο αναφέρουν ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται να επανασυνδεθεί με τις διεθνείς αγορές.

Η κατάσταση, επισημαίνεται στο άρθρο, έχει βελτιωθεί μετά την συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές τον περασμένο Ιούλιο και τώρα η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια επιστροφή στις αγορές, που θα μπορούσε να έρθει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Πηγή που επικαλούνται οι FT αναφέρει ότι η επιστροφή στις αγορές «εξαρτάται από μια θετική αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, πλην όμως έχουν γίνει ήδη συζητήσεις».

Σημειώνεται ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ήδη έχουν «αναρρώσει» από τον Απρίλιο, όταν πωλούνταν στα 60 λεπτά στο ευρώ, φτάνοντας τώρα στα 94 λεπτά στο ευρώ, για όσα λήγουν το 2017 και στα 92,7 λεπτά στο ευρώ για όσα λήγουν το 2019.

«Εάν η Αθήνα μπορέσει να πουλήσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές το 2016, αυτό θα αντιπροσωπεύει μια αξιοθαύμαστη αλλαγή πορείας στις προοπτικές της χώρας», αναφέρεται στο άρθρο.

Όπως τονίζεται από τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, τις οποίες επικαλείται το άρθρο, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ υπενθυμίζουν ότι «μπορεί να δούμε να επαναλαμβάνεται το 2014 - πρώτα να εκδώσουν ομόλογα οι τράπεζες και μετά να ακολουθήσει το Δημόσιο».

Πηγές της ΤτΕ που επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη συνέχεια, θα ανοίξει ο δρόμος για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, με τη γνωστή εξαίρεση (waiver), κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκδώσει νέα ομόλογα. «Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή πότε ακριβώς», αναφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: