Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αρκετά γέλασε το πανελλήνιο, η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία είναι για κλάματα

Νέα Δημοκρατία  
Νέα Δημοκρατία
 
“ Το θέμα της Ν.Δ. είναι σοβαρό, διότι ο ρόλος της στο πολιτικό σύστημα είναι καθοριστικός ”
Αν ήμασταν στην αρχή του καλοκαιριού και αν υπήρχαν, όπως παλαιότερα, επιθεωρήσεις το θέμα των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στη Ν.Δ., ασφαλώς θα δέσποζε και θα έκανε το κοινό να κλαίει από τα γέλια. Όχι, δεν είναι υπερβολικό, αφού η εταιρεία που προκρίθηκε και ανέλαβε την ηλεκτρονική υποστήριξη της διαδικασίας δεν είχε αναλάβει ποτέ κάτι ανάλογο και, όπως αποκάλυψε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος, η εμπειρία της ήταν από διαχείριση κοινοχρήστων για πολυκατοικίες! Απίστευτο; Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο για γέλια.

Στη Ν.Δ. λίγοι εντόπισαν το παράδοξο της διαδικασίας και σίγουρα μεταξύ αυτών δεν ήταν ούτε ο Κωστας Καραμανλής ούτε ο Αντώνης Σαμαράς. Και το προφανές ήταν ότι, πριν προχωρήσει το κόμμα στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού με μαζική ψηφοφορία, πρώτα πρέπει να προσφύγει σε συνέδριο για να καθοριστεί η φυσιογνωμία της παράταξης, που επί Σαμαρά μπατάρισε επικίνδυνα ακροδεξιά.

Και ενώ το φιάσκο θα έπρεπε να αυξήσει τους προβληματισμούς για την ορθή πορεία, απούσης της ψυχραιμίας, οι στρατοί που έχουν δημιουργηθεί πίσω από τους τέσσερις υποψηφίους επιθυμούν να δώσουν πρώτα τη μάχη του αρχηγού και μετά να αποφασιστεί τι κόμμα θέλουν! Δηλαδή φανταστείτε να αναδειχτεί πρόεδρος ο Άδωνις και στο συνέδριο να αποφασιστεί κεντρώα στροφή της Ν.Δ.

Το φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας έχει οξύνει μίση, πάθη και πολιτικές διαφορές, που οξύνονται σε περιόδους αντιπολίτευσης, όταν δηλαδή δεν υπάρχει η ενότητα συμφερόντων, πολιτικών και οικονομικών. Η κατάσταση στη Ν.Δ. είναι επικίνδυνα οριακή, αφού οι πιθανότητες συνθέσεων, μετά από όσα έγιναν και όσα λέχθηκαν, περιορίζονται δραματικά. Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, εφόσον η παράταξη ψάχνει μόνον αυτόν που -υποτίθεται- μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα.

Το θέμα της Ν.Δ. είναι σοβαρό, διότι ο ρόλος της στο πολιτικό σύστημα είναι καθοριστικός. Χωρίς σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς δηλαδή αντιπροτάσεις στις προτάσεις της κυβέρνησης, δεν μπορεί με την ισοπεδωτική επιλογή τού "όχι σε όλα", να προκύψουν συγκλίσεις στα μεγάλα εθνικής σημασίας θέματα.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χαίρονται από την κρίση της Ν.Δ., αλλά κάνουν λάθος αν νομίζουν πως ένα άπειρο από διακυβέρνηση κόμμα μπορεί μόνο του, χωρίς διάλογο, να προχωρήσει με επιτυχία. Όσοι στη Ν.Δ. έχουν σώας τας φρένας και νιώθουν τις ευθύνες τους ας σπεύσουν πριν να είναι αργά (αν δεν είναι ήδη), δηλαδή πριν διαλυθεί ολοσχερώς το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: