Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Η ελληνική οικονομία διαψεύδει τις Κασσάνδρες


Μετά από μια έντονη και μακρά περίοδο με τεράστιους κλυδωνισμούς, απογοητεύσεις και άσχημα νέα, έρχονται τα πρώτα θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία.

Για πρώτη φορά τα επίσημα στοιχεία, σε μια σειρά από καίριους δείκτες όπως η ανεργία και το ΑΕΠ, έρχονται και επιβεβαιώνουν ότι κάτι αλλάζει.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε μείωση του ΑΕΠ μόλις 0,4% για το τρίτο τρίμηνο (το τρίμηνο των capital controls) όταν όλοι, αναλυτές και Κομισιόν, προέβλεπαν πτώση του ΑΕΠ έως και 2,7% για την ίδια περίοδο.

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του χρόνου η συνολική πτώση θα είναι κάτω και από τις υπεραισιόδοξες, όπως τις χαρακτήριζαν κάποιοι, εκτιμήσεις της κυβέρνησης, που προέβλεπαν μείωση του ΑΕΠ στο 1,4% και επιβεβαίωσε έστω και καθυστερημένα η Κομισιόν πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα Έλληνες τραπεζικοί αναλυτές μιλούν στο Reuters για 0,6% πτώση του ΑΕΠ το 2015, όταν στον προϋπολογισμό γινόταν λόγος για 2,3%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε όρθια παρά τις δυσκολίες και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στους πολίτες. Πώς; Τα θετικά στοιχεία οδηγούν σε λιγότερους φόρους και μέτρα.

Με τα σημερινά δεδομένα, σημαίνει ότι το 2016 θα έχουμε σημαντική ελάφρυνση της λιτότητας (περικοπές και φόροι) αφού εν τέλει το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,7 δισ. ευρώ λιγότερο.

Είναι σίγουρα δύσκολο να πιστέψει η ελληνική κοινωνία τη νέα, καλύτερη εικόνα της οικονομίας, όταν μάλιστα ο μέσος πολίτης συνεχίζει να βομβαρδίζεται από τα συστημικά media με αρνητικές ειδήσεις, με "δυσοίωνες εκτιμήσεις" και "εκθέσεις - σοκ".

Η οικονομία είναι ψυχολογία. Και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σελίδα.

Αν εμπεδωθεί αυτό από όλους, τότε η θετική ανατροπή στην ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει ακόμη πιο κοντά.

Αφού θα έχει συμπληρωθεί η εικόνα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ήδη είναι σε εξέλιξη και υπάρχει θετική ανταπόκριση των μετόχων τους θα ανοίξει και επίσημα η συζήτηση του χρέους.

Τελικά μπορούμε και καλύτερα. Αρκεί να το πιστέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: