Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Πορτογαλία: Σοσιαλιστές και Αριστερά έτοιμοι να ρίξουν τον Κοέλιο

Το Αριστερό Μπλοκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS). Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία της πορτογαλικής αριστεράς που αναμένεται να οδηγήσει στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας.
Σοσιαλιστικό Κόμμα, Αριστερό Μπλοκ, Κομμουνιστικό κόμμα μαζί με τους Πράσινους καταλαμβάνουν συνολικά τις 122 από τις 230 έδρες του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, δηλαδή διαθέτουν υπερεπαρκή πλειοψηφία για να απορρίψουν, την Τρίτη, το κυβερνητικό πρόγραμμα προκαλώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
«Εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις για να δοθεί τέλος στη διακυβέρνηση του συνασπισμού και να επιτραπεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης του PS, να παρουσιαστεί το πρόγραμμά της και να αναλάβει τα καθήκοντά της» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.
Καταδικάζοντας την «πολιτική καταστροφής» της χώρας που εφαρμόζει η δεξιά, το ΚΚ Πορτογαλίας εκτιμά ότι «μια μελλοντική κυβέρνηση του PS θα είναι σε θέση να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εγγυάται μια διαρκή λύση».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας θα συγκαλέσει την Κεντρική του Επιτροπή την Κυριακή για να εγκρίνει τη συμφωνία με το PS. Η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί από τα ηγετικά όργανα του Αριστερού Μπλοκ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνεδριάζει επίσης την Κυριακή.
Εάν οι Σοσιαλιστές αποφασίσουν επισήμως να ενωθούν με το Αριστερό Μπλοκ και το ΚΚ Πορτογαλίας και να ταχθούν στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τρίτη υπέρ της απόρριψης του κυβερνητικού προγράμματος, η κυβέρνηση θα είναι πρακτικά αναγκασμένη να υποβάλει την παραίτησή της.
Για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε παραίτηση. «Εάν δεν είμαι πρωθυπουργός από την Τρίτη, αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Σοσιαλιστές δεν με αφήνουν να συνεχίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θα βρίσκομαι όπου με χρειάζονται, σε μία κυβέρνηση που είναι ο φυσικός τόπος για το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, αλλά εάν δεν βρίσκομαι πιθανώς στην κυβέρνηση αλλά στην αντιπολίτευση, θα αναλάβω τις ευθύνες μου» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: