Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία αντέδρασαν έντονα στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία αντέδρασαν έντονα στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν στο ΝΑΤΟ για την κοινή δήλωση σχετικά με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αντέδρασαν Έλληνες, Γάλλοι, Ιταλοί κ Ρουμάνοι.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι Τούρκοι και Αμερικανοί ήθελαν να περάσει πιο σκληρή δήλωση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε τις καταδικαστικές δηλώσεις του νωρίτερα την Τρίτη χωρίς να υπάρχει ομοφωνία.
Την πληροφορία μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, ο οποίος έγραψε στο Twitter του:

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Telegraph, υποστηρίζει πως στελέχη του ΝΑΤΟ, που συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού χαρακτήρισαν βεβιασμένη την αντίδραση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο περιστατικό, τονίζοντας πως «υπάρχουν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών».
Παράλληλα, πολλοί από αυτούς εξέφρασαν τον προβληματισμό για τον αν, τελικά, η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει το ρωσικό μαχητικό να εγκαταλείψει τα εναέρια σύνορά της.
Ο Στόλτενμπεργκ στις δηλώσεις του που έγιναν δίχως να έχει την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη των μελών της συμμαχίας, είπε ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για τις ρωσικές επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά σύνορα, επισημαίνοντας πως πολλές επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά σημειώθηκαν σε περιοχές που δεν ήταν παρόντα στοιχεία του Ισλαμικού Κράτους.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Τουρκία να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητά της. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις εξελίξεις στα σύνορα και θα προχωρήσω σε επιπλέον επικοινωνία με την Μόσχα. Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση είναι σημαντικές για την επίλυση αυτού του ζητήματος», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, δήλωσε πως το ρωσικό αεροσκάφος πράγματι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Αργότερα την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε «ειρηνόφιλος» και κάλεσε να υπάρξει «ψυχραιμία και αποκλιμάκωση» μετά την κατάρριψη από τουρκικό καταδιωκτικό αεροσκάφος ενός ρωσικού βομβαρδιστικού το οποίο συνετρίβη στο έδαφος της Συρίας αφού, σύμφωνα με την Άγκυρα, εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Καλώ σε ψυχραιμία και σε αποκλιμάκωση», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 28 κρατών μελών της συμμαχίας.
«Όπως έχουμε επαναλάβει σαφώς, είμαστε αλληλέγγυοι στην Τουρκία και υποστηρίζουμε την [προάσπιση της] εδαφικής ακεραιότητας της χώρας – συμμάχου μας στους κόλπους του NATO», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό συμβάν. Πρέπει να αποφευχθεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
«Η διπλωματία και η αποκλιμάκωση έχουν ιδιαίτερη σημασία για την διευθέτηση αυτής της κατάστασης», επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του NATO και κάλεσε να γίνουν απευθείας «επαφές ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να επλήγη ενώ βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, ο Στόλτενμπεργκ απάντησε: «οι συμμαχικές εκτιμήσεις συνάδουν με τις πληροφορίες που λάβαμε από την Τουρκία».
Από την πλευρά της η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Στόλτενμπεργκ ότι είναι «ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση» της κατάστασης σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ομάμα θα συζητήσει την κατάρριψη με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα γνωστοποίησε την Τρίτη ότι θα συζητήσει σχετικά με την συντριβή ενός ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 στη Συρία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες.
«Ακόμη συγκεντρώνουμε στοιχεία για το τι συνέβη», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. «Αναμένω ότι θα έχω επαφές άμεσα με τον πρόεδρο [της Τουρκίας] Ερντογάν μέσα στις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε.

Τηλεφωνικές επαφές του Ν. Κοτζιά με Λαβρόφ, Τσαβούσογλου και Σταϊνμάιερ

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσίας, Τουρκίας και Γερμανίας, είχε το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά από την ένταση που προέκυψε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Το θέμα αυτό καθώς και η κατάσταση στη Συρία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο κ. Κοτζιάς αρχικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, τόνισε τη σημασία που έχει αυτή τη στιγμή η αποκλιμάκωση της έντασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία και χωρίς επιπλέον βία από όλες τις πλευρές.
Παράλληλα διαβεβαίωσε τον κ. Λαβρόφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.
Ο κ. Κοτζιάς στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε αρχικά τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν μία συνάντηση στις 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Τέλος, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο συνομίλησε ο κ. Κοτζιάς αμέσως μετά έγινε μία αξιολόγηση της κατάστασης μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασαν την κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση της συριακής κρίσης.
Επίσης αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράν στις 29-30 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: