Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τουρκικό πόρταλ haberler.com: Ο Έλληνας υπουργός Φίλης, είπε ότι δεν έγινε γενοκτονία στους Έλληνες του Πόντου

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΝ

Yunan Bakan Filis, Pontuslu Rumlara Soykırım Yapılmadığı Söyledi
03 Kasım 2015 Salı 18:01
Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis, Türklerin Pontuslu Rumlara soykırım yapmadığını belirtti.Yunanistan Eğitim Bakanı Nikos Filis, Pontuslu Rumlara Türkler tarafından soykırım yapılmadığını söyledi.
"ETNİK TEMİZLİK FARKLI, 'SOYKIRIM' FARKLI"
Katıldığı bir televizyon programında, "Pontus soykırımı" iddialarıyla ilgili sorular üzerine, "soykırım" kavramıyla "etnik temizlik" kavramının farklı şeyler olduğunu ifade eden Filis, "Pontusluların acısını, dökülen kanı, Jön Türklerin vahşetinden çektiklerini tanıyoruz. Ancak, bu başka şey, bilimsel anlamda soykırım başka bir şey" dedi.

"KARAR MERCİ ULUSLARARASI MAHKEMELER"
Filis, Yunan devletinin bu konudaki tezinin "soykırım"ın kabulü yönünde olduğunu ancak, bu konuda asıl karar vermesi gereken mercilerin uluslararası mahkemeler ve bilim toplumları olduğunu kaydetti.
"BEN KENDİ GÖRÜŞÜMÜ KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞMIYORUM"
Soykırım kavramanın etnik temizlik kavramıyla özdeşleştirilmesinin, soykırım deyiminin anlam değerini düşürdüğünü belirten Filis, "Sadece Yunanistan değil başka ülkeler de etnik temizlik olayını soykırım olarak adlandırdığında soykırımın anlam değeri düşürülüyor. Soykırım, programlı bir şekilde bir milletin bütünün imha edilmesi demektir. Uluslararası mahkemeler var, bilim toplumu var, bunlar karar versin. Ben kendi görüşümü kabul ettirmeye çalışmıyorum. Devletin politikası Pontus Helenizmi soykırımını tanıyor. Ancak, soğukkanlılıkla bilimsel düzeyde bir tartışma olursa, her ne kadar kanlı olsa da etnik temizlik başka bir şey, soykırım ve holokost başka şey" diye konuştu.
ANA MUHALEFET SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Filis'in bu açıklamaları ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis ve Rum derneklerinin tepkisine neden oldu.
Meymarakis, Filis'in açıklamalarını, "Milli hatırata ve Yunan Parlamentosunun kararlarına karşı büyük bir tahrik" olarak nitelendirerek, Başbakan Aleksis Çipras'ın bu konuda tavır almasını istedi.
PONTUS RUM DERNEĞİ 'TEHLİKELİ ADAM' İLAN ETTİ
Yunanistan'daki Pontus Rum Dernekleri Başkanı Haralambos Apostolidis ise yaptığı açıklamada Filis'i "soykırım" konusundaki görüşleri nedeniyle "Tehlikeli adam" olarak ilan ederken, SYRİZA'nın Girit milletvekili Yanis Miheloyanakis yaptığı açıklamada, "Pontuslu Rumlara yapılan soykırımdır" ifadesini kullanarak Filis'e tepki gösterdi.
Yunan Parlamentosu, Karadeniz'de Rumların katledildiği iddiasıyla, 1994'de aldığı bir kararla 19 Mayıs tarihini "Pontuslu Rum soykırımını anma günü" ilan etmişti.
 http://goo.gl/rLxY0q   Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: