Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Φιάσκο η εκλογή προέδρου στη ΝΔ -Καμία παραίτηση, καμία εξήγηση



Φιάσκο η εκλογή προέδρου στη ΝΔ -Καμία παραίτηση, καμία εξήγηση


Ως μια από τις πιο μαύρες ημέρες θα μείνει η σημερινή στην ιστορία της ΝΔ. Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος ανεβλήθη (επ' αόριστον, κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει, υπό ποιες συνθήκες και με ποιο τρόπο), καθώς το λειτουργικό σύστημα που θα υποστήριζε τη διαδικασία δεν λειτούργησε ποτέ. Η εξέλιξη αυτή, προκάλεσε εσωκομματική θύελλα, με αλληλοκατηγορίες και αιχμές να εκτοξεύονται μεταξύ των τεσσάρων συνυποψηφίων, αλλά και κατά συγκεκριμένων στελεχών του κόμματος, με αποτέλεσμα η ενότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι «στον αέρα».
Ολοι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, αλλά και οι χιλιάδες οπαδοί και ψηφοφόροι του κόμματος που πήγαν το πρωί της Κυριακής να ψηφίσουν και έφυγαν άπρακτοι, βρίσκονται σε αναβρασμό. Ηδη, με επιστολές τους βουλευτές ζητούν την σύγκλιση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ενώ υπήρξαν και οι φωνές που ζητούν σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου και μετάθεση της εκλογής προέδρου για το 2016!
Το απίστευτο, πάντως,  είναι ότι πέρα από την εταιρεία λογισμικού που ανέλαβε την ευθύνη για το ότι δεν λειτούργησε το σύστημα, κανενά πολιτικό στέλεχος δεν έχει δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν σήμερα, ενώ δεν έχει γίνει και καμία παραίτηση.
Εξαφανισμένος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος
Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, αρμόδιος για την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, την παραίτηση του οποίου ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, δεν έχει κάνει καμία δήλωση και είναι εξαφανισμένος. Αν και πληροφορίες ανέφεραν ότι θα έβγαζε κάποια ανακοίνωση το βράδυ, μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Επίσης, νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι θα υπέβαλλε την παραίτησή του  ο διευθυντής της ΝΔ κ. Τσιμάρας, στον οποίο επίσης καταλογίζουν ευθύνες για το εκλογικό φιάσκο, αλλά επίσης κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Συνεδριάζει τη Δευτέρα η ΚΕΦΕ
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών στη Συγγρού, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το μεσημέρι στις 13:00 για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.
Ηδη πάντως οι τέσσερις υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει διαφορετικές θέσεις για το τί θα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.
Μεϊμαράκης: Εκλογή προέδρου σε 2 με 3 εβδομάδες
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να τηρηθεί το καταστατικό και να συνεδριάσει εκ νέου άμεσα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) για να καθορίσει νέα ημερομηνία εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσω συνεργατών του, αντιπρότεινε να ευρεθεί άλλη σοβαρή εταιρεία λογισμικού και να πραγματοποιηθεί η εκλογή προέδρου «σε 2-3 εβδομάδες».
Άγνωστο παραμένει αν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος θα υποβάλει την παραίτησή του όπως του έχει ζητηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με το καταστατικό της ΝΔ, χρέη προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννης Πλακιωτάκης.
Μητσοτάκης: Εκλογές το συντομότερο
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει ουσιαστικά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και έχει προτείνει τη Μαριέτα Γιαννάκου για να αναλάβει τα διαδικαστικά μέχρι τις εκλογές. Το πρωί έκανε λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ, ζήτησε εκτός της αντικατάστασης Μεϊμαράκη και την αντικατάσταση του προέδρου της ΚΕΦΕ και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ζητά η Μαριέττα Γιαννάκου να ορίσει τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, σημειώνοντας ότι αυτός δεν πρέπει να είναι υποψήφιος.
Σε νέα του ανακοίνωση το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την άμεση σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Σε συνεργάτες του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση να γίνει Συνέδριο και τονίζει ότι η ΝΔ έχει καταστατικό. «Να βρούμε μια σοβαρή εταιρεία για την ψηφοφορία και να πάμε άμεσα σε εκλογή προέδρου», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος.
Τζιτζικώστας: Εκλογές την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου
Την παραίτηση του κ. Μειμαράκη έχει ζητήσει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος και πρότεινε να υπάρξει μια συνάντηση των τεσσάρων ακόμα και σήμερα, κάτι που δεν έγινε πάντως αποδεκτό. Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε την παραίτηση και του Ανδρέα Παπαμιμίκου και όλων των μελών της ΚΕΦΕ. Ακόμη, ζήτησε οι εκλογές να γίνουν την προσεχή Κυριακή, 29 Νοεμβρίου. «Λυπάμαι πάρα πολύ για τους νεοδημοκράτες που στήθηκαν σήμερα στις κάλπες. Θέλω να τους πω πως η μεγάλη αλλαγή στην ΝΔ θα έρθει και θα είναι πιο ηχηρή την άλλη εβδομάδα», είπε το πρωί προσερχόμενος σε εκλογικό κέντρο.
Αδωνις: Να συγκληθούν τα όργανα, να γίνουν γρήγορα οι εκλογές 
Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης ζητά να κλείσουν άμεσα οι διαδικασίες για εκλογή του νέου προέδρου αφήνοντας αιχμές για τη σημερινή κατάσταση. Μιλώντας στο Mega, το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να πάρει πρωτοβουλία  και να συγκαλέσει ακόμα και τη Δευτέρα το πρωί την ΚΟ του κόμματος. Εστρεψε, μάλιστα, τα βέλη του κατά του προέδρου του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον οποίο κάλεσε, όπως είπε, «να πάρει επιτέλους μια πρωτοβουλία» και να συγκαλέσει τα όργανα. Δεν ζητώ την παραίτηση του κυρίου Μεϊμαράκη γιατί βάσει καταστατικού την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η ΚΕΦΕ, δήλωσε, όμως καταλόγισε στον πρόεδρο του κόμματος το γεγονός πως δεν φρόντισε να προστατεύσει την παράταξη από το φιάσκο, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα, υποστήριζοντας πως είναι ανάγκη, εν όψει των προκλήσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσει η χώρα το προσεχές διάστημα, η ΝΔ να ανασυγκροτηθεί και να αντιπολιτευθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι υπήρξε δόλος για το φιάσκο των εκλογών, αλλά «αστοχία».
Ζητούν παραίτηση Μεϊμαράκη -Δεν παραιτούμαι, απαντά
Εντωμεταξύ, δύο εκ των υποψηφίων, οι κκ. Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης ζήτησαν την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την ηγεσία του κόμματος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να ορισθεί η Μαριέττα Γιαννάκου μεταβατική πρόεδρος για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια των διαδικασιών. Πρόταση που αν μη τι άλλο δείχνει το κλίμα καχυποψίας στη ΝΔ και αποτελεί ένδειξη ότι η παραταξιακή συνείδηση έχει διαρραγεί.
Ο κ. Μεϊμαράκης, μέσω συνεργατών του, πάντως, απέρριψε ένα τέτοιο σενάριο, απαντώντας πως  η ΝΔ έχει πρόεδρο και καταστατικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού έκανε δημόσια την προαναφερθείσα πρόταση, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ίδιο τον κ. Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ με τον τελευταίο, κατά πληροφορίες, να του απαντά σε έντονο ύφος και με... γαλλικά.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: