Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Welt: “Και ξαφνικά ο Τσίπρας έχει έναν νέο άσο στο μανίκι”, μάθετε ποιός είναι

Τσίπρας

“Η Ευρωζώνη περιμένει μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα, εντούτοις οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν προχωρούν. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν νέο άσο στο μανίκι”, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα “Welt”.
Εκτενές άρθρο για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας και θεσμών φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Die Welt υπό τον τίτλο: «Και ξαφνικά ο Τσίπρας έχει ένα νέο μέσο πίεσης».
Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η ιστορία διάσωσης της Ελλάδας από τη χρεοκοπία είναι μια ιστορία μη τήρησης προθεσμιών και μη εκπληρούμενων προσδοκιών. Πιθανότατα ούτε η συμφωνία του καλοκαιριού για το νέο πακέτο βοήθειας να επέφερε κάποια αλλαγή σε αυτή την πραγματικότητα. Όπως και παλαιότερα έτσι και σήμερα οι ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν να κάνουν λάθη όταν καλούνται να προβούν σε προβλέψεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων». Η εφημερίδα αναφέρεται τόσο στην εκτίμηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις από την Αθήνα ότι επίκειται συμφωνία όσο και στην πρόσφατη εκτίμηση του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί περί λήψης αποφάσεων αύριο Δευτέρα. «Ούτε τη Δευτέρα όμως αναμένονται αποφάσεις, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ», τους οποίους επικαλείται η Die Welt.
«Αυτό οφείλεται και στο ότι στις διαπραγματεύσεις οι Έλληνες δείχνουν αίφνης μια νέα αυτοπεποίθηση. Στις Βρυξέλλες καταγράφεται με προσοχή ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση συνδέει το προσφυγικό ζήτημα με τις συνομιλίες για τους όρους του δανείου. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ξαφνικά δυνατότητες να απειλήσει. Διότι χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να επιλύσει την προσφυγική κρίση».
«'Μας ζητούν να δημιουργήσουμε 50.000 θέσεις καταγραφής προσφύγων’, λέει η ελληνική πλευρά. ‘Σκεφτείτε, τι εικόνα δίνουμε εάν την ίδια ώρα διώξουμε 50.000 Έλληνες από τα σπίτια τους’. Στο τέλος θα επωφελούνταν το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «επίσημα οι Βρυξέλλες ακολουθούν σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας. Σε συνέντευξη τύπου στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απέκλεισε το ενδεχόμενο χαλάρωσης των όρων των δανειστών».
Η φαινομενική αυτή διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών πάντως δεν φαίνεται να ανησυχεί τις Βρυξέλλες, παρατηρεί η Welt. «’Κάθε μέρα σημειώνουμε πρόοδο’, ισχυρίζεται η Κομισιόν. Aκόμη και εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις με κριτική διάθεση παραδέχονται ότι η νυν κυβέρνηση δρομολόγησε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες μεταρρυθμίσεις από εκείνες που έγιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια. (…)
Αλλά ακόμη κι αν οι Έλληνες αντιστέκονται σθεναρά σε ορισμένες επιταγές των Βρυξελλών και ακόμη κι αν μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα θέλει να εκμεταλλευτεί την προσφυγική κρίση για ιδίους σκοπούς, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι η χώρα απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πορεία. Πρόσωπα που γνωρίζουν τα των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι σημειώνεται όντως πρόοδος στις συνομιλίες. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να κατέθεσε και νέες προτάσεις, οι οποίες συζητούνται τώρα».
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: