Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

«Κύριε Πανούση μάλλον το έχετε χάσει… το παιχνίδι»


Η χθεσινή παρουσία του Γιάννη Πανούση στον «Ενικό» είχε τα πάντα. Κατηγορίες, υπονοούμενα, λογομαχίες, ειρωνίες… Αυτό που δεν είχε ήταν καθαρές απαντήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, τόσο για τις απειλές κατά της ζωής του όσο και για τις σχέσεις ή μη του ΣΥΡΙΖΑ με την επίσημη τρομοκρατία.
Σχολιάζοντας τα κείμενα που ανάρτησαν στο Indymedia τα μέλη της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς - αδέλφια Τσάκαλου, με τα οποία αντικρούουν τους ισχυρισμούς του Γιάννη Πανούση για ύπαρξη διαλόγων τους με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου, ο Γιάννης Πανούσης αναρωτήθηκε… «Τι ενοχλεί τον κύριο Τσάκαλο αν έχουν γίνει αυτοί οι διάλογοι; Γιατί βγαίνει να τους διαψεύσει; Στο κάτω - κάτω δεν έκαναν τίποτα οι άνθρωποι. Τα συμφέροντα τους προσπαθήσαν να προωθήσουν με κάποιον άνθρωπο να κάνουν καλύτερες διατάξεις. Γιατί το κάνει;», είπε ο πρώην υπουργός, εμφανιζόμενος να δικαιώνει ουσιαστικά τον στοχοποιημένο Πάνο Λάμπρου, ο οποίος ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου, είχε στο πλαίσιο των καθηκόντων του την επαφή που έχει το υπουργείο με τους κρατούμενους. «Ο μόνος λόγος -γιατί δεν θέλω να μπω σε άλλες συνωμοσίες - είναι γιατί έχει πίεση από άλλους κρατούμενους», ήταν η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα του ο ίδιος.

Παραπάνω από 2 ώρες εκπομπής δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο των επίμαχων καταγγελιών αλλά και το γιατί αυτές ήρθαν στη δημοσιότητα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, κι όχι ενώ ο Γιάννης Πανούσης εάν ως υπουργός κινδύνευε είχε τα μέσα να διατάξει περαιτέρω έρευνα για το ζήτημα.

«Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Εγώ δεν έκανα καμία καταγγελία και δεν έκανα μήνυση. Δεν ακούστηκε ποτέ από εμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρομοκρατία. Δεν ακούστηκαν ονόματα. Δεν έχω πει κανένα όνομα. Μόνοι τους είπαν ονόματα», είπε ο Γιάννης Πανούσης. Ποιος διέρρευσε τα εμπιστευτικά μη διαβαβαθμισμένα έγγραφα που σύμφωνα με τον ίδιο του παραδόθηκαν από την επικεφαλής της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη στο Βήμα και στο MEGA; Πάντως όχι αυτός, ήταν ο ισχυρισμός του Γιάννη Πανούση.

Μόλις λίγο μετά ο ίδιος θα δήλωνε ότι έχει καταθέσει ονόματα στη Δικαιοσύνη, αλλά κι ότι... δεν έχει καταθέσει, αλλά απλά έχει επισυνάψει τις απομαγνητοφωνήσεις των διαλόγων που του παραδόθηκαν εμπιστευτικά. Από ποια πηγή; Από τον Γιάννη Ρουμπάτη όπως είπε επανειλημμένως, αλλά κι αόριστα από έμπιστη πηγή που δεν θέλησε να κατονομάσει στη συνέχεια «ξεχνώντας» ότι ήδη έχει πολλάκις αναφερθεί στον διοικητή της ΕΥΠ.

Ο Γιάννης Πανούσης στη συνέχεια άφησε αιχμές για τη μήνυση «εις βάρος του» από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο αλλά και τον διάδοχο του Νίκο Τόσκα -τους «γραβατωμένους υπουργούς» όπως είπε - λέγοντας πως το επίσημο κράτος έχει δικαίωμα να υποβάλει μηνύσεις μόνο για θέματα εθνικής ασφάλειας. Το πάνελ των δημοσιογράφων του υπενθύμισε τότε ότι η μήνυση κατατέθηκε «κατά παντός υπευθύνου» και αφορά τη διαρροή απόρρητων κρατικών εγγράφων.

Αναφορικά με την επίμαχη διαρροή, ο Γιάννης Πανούσης εμφανίστηκε να παίζει με τις λέξεις λέγοντας ότι κανένα μέσο δεν παρουσίασε απόρρητα έγγραφα αυτούσια, αλλά απλά διαλόγους που εμπεριέχονται σε αυτά… Όπως μπορεί να εικάσει κανείς, ο πρώην υπουργός με αυτό άφησε αιχμές ότι η διαρροή θα μπορούσε να έχει γίνει από τη Δικαιοσύνη.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για το γεγονός ότι δεν έκανε τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις όταν έλαβε γνώση για αυτές, παρά μόνο όταν δεν επαναξιοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και λίγο πριν εκδώσει το νέο του βιβλίο, ο Γιάννης Πανούσης επανέλαβε το ότι είχε αναθέσει στον Γιάννη Ρουμπάτη να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, ο οποίος «προβληματίστηκε» από ότι έμαθε. Ούτε λίγο ούτε πολύ είπε επίσης ότι ήθελε να «προστατέψει» την κυβέρνηση, που τώρα κατηγορείται από πολλούς ότι χτυπά λόγω πικρίας.

Με τους δημοσιογράφους του «πάνελ» να αρχίζουν να εκνευρίζονται έντονα από το γεγονός ότι δεν λάμβαναν απαντήσεις στα ερωτήματα που καταιγιστικά του έθεταν, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε σε πολιτικό επίπεδο τον πρωθυπουργό μετά τις εκλογές για τα όσα καταγγέλλει, είπε ότι «δεν έτυχε να τον βρει». Έτσι από ότι η ιστορία έδειξε λοιπόν, φρόντισε να τα μάθει από τα ΜΜΕ.

Τα ΜΜΕ και η εύνοια που φαίνεται να του δείχνουν - όσα εξ αυτών βρίσκονται στον μάτι του κυκλώνα λόγω του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες - αφορούσε η επόμενη ερώτηση που του τέθηκε. Ο Γιάννης Πανούσης πέρασε τότε στην αντεπίθεση, λέγοντας: «Η Εφημερίδα των Συντακτών έχει συμβόλαιο θανάτου με μένα». «Δεν συζητιέται! Αυτά που γράφουν για μένα είναι να τρελαθείς!», πρόσθεσε.

Τέλος, έπειτα από αόριστες αναφορές σε παρακράτος που συνδέεται με το επίσημο κράτος και ύστερα από επίμονες ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου για το τι εννοεί, απάντησε ότι αυτά θα τα πει στον εισαγγελέα. «Τότε γιατί ήρθατε εδώ;», αναρωτήθηκε ο παρουσιαστής της εκπομπής.

Σε άλλη ερώτηση του σχετικά με το τι νέο προστέθηκε στην υπόθεση και οδήγησε στη δημοσιοποίηση της, ο Γιάννης Πανούσης, με ειρωνικά γελάκια απέφυγε να πει τι νέο του μετέφερε ο Γιάννης Ρουμπάτης πριν 15 μέρες, επιμένοντας ότι δεν θέλει να πει και κατηγορώντας τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι στήνει συνωμοσίες, επειδή ως δημοσιογράφος… τον ρώτησε.

Η επιμονή του πάντως να μην δίνει απαντήσεις εκνεύρισε φανερά τον δημοσιογράφο, με τον πρώην υπουργό να παρατηρεί: «Εμένα δεν με τρομάζει ο Τσάκαλος, θα με τρομάξετε εσείς;»

«Κύριε Πανούση μάλλον το έχετε χάσει…», σχολίασε ο Νίκος Χατζηνικολάου και μετά από μία σύντομη παύση συμπλήρωσε… «το παιχνίδι».

Ακάλυπτος

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: