Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Διευθύντρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χορηγούσε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για θαλασσοδάνεια

01
ADVERTISEMENT

ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ…ΟΙ ΚΟΝΤΟΧΩΡΙΑΝΟΙ

Το σύνολο των επιχειρηματιών στην Ελλάδα αποτελείτε από (κοντοχωριανούς) και (κουμπάρους) πολιτικών.
Κανένας υγιής επιχειρηματίας δεν θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτό το περιβάλλον όταν οι άλλοι έκαναν την μπίζνα χωρίς να διαθέτουν κεφάλαια.,,,η διαθέτοντας μαύρα κεφάλαια.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε κατά διευθυντικού στελέχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που χορηγούσε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου,ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, σε δεκάδες επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος που είχαν προβλήματα εξυπηρέτησης δανειακών τους υποχρεώσεων σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα.
Μάλιστα το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο με τη συνδρομή υπαλλήλου που επίσης διώκεται ποινικά, έφθανε στο σημείο να χορηγεί τις εγγυήσεις ακόμα και χωρίς την αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία.
Η έρευνα που έφερε στο φως τις έκνομες ενέργειες μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.
Στο τέλος της έρευνας ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος της διευθύντριας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του υπαλλήλου που την συνέδραμε για απιστία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ειδικού νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, ενώ ως ηθικοί αυτουργοί διώκονται και οι επιχειρηματίες που ωφελήθηκαν 57 συνολικά, όλοι της Βορείου Ελλάδος.
Η υπόθεση, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε το 2006, όταν ειδικός νόμος έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να παρέχει εγγυήσεις, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, για την εξυπηρέτηση επιχειρηματιών και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων
Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την χορήγηση της εγγυήσεως του ελληνικού δημοσίου ήταν η αίτηση να υποβληθεί και να εξεταστεί από Συμβούλιο το οποίο ορίστηκε 11 μελές, ακριβώς, για να εξετάζεται σε βάθος και από πολλές πλευρές η δυνατότητα παροχής εγγυήσεως από το δημόσιο στον επιχειρηματία που υπέβαλε σχετική αίτηση.
Όμως στην προκειμένη περίπτωση, όπως διαπιστώθηκε από την εισαγγελική έρευνα, η εν λόγω υψηλόβαθμη υπάλληλος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσα σε 30 ημέρες, χωρίς να θέσει τις αιτήσεις στον έλεγχο του 11μελούς Συμβουλίου, τις έκανε δεκτές, ορισμένες φορές δεν υπήρχε καν αίτηση, και χορήγησε εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94.032.170 ευρώ για 57 επιχειρήσεις από τις οποίες οι 34 στη συνέχεια κατέπεσαν από αιτήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που άγγιξαν τα 34.714.918 ευρώ, ενώ το δημόσιο ήδη πλήρωσε για αυτές τις εγγυήσεις που κατέπεσαν 1.201.429 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν λήξει καθώς τρέχουν ως το τέλος του 2016.
Την περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση θα αναλάβει αρμόδιος ανακριτής.
Πηγή: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: