Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Τι θα προτείνει ο Τσίπρας στους αρχηγούς - Δύο επιτροπές εθνικού διαλόγου στο τραπέζι για Ασφαλιστικό και Συνταγματική Αναθεώρηση

TSIPRAS

Εθνική Επιτροπή Διαλόγου για το ασφαλιστικό, αλλά και για την Συνταγματική Αναθεώρηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο το Σάββατο.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός συστήνει μόνιμους θεσμούς διαλόγου με τα κόμματα και την κοινωνία, καθώς από χθες, Πέμπτη, έχει ήδη ανακοινωθεί η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την Παιδεία τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο (στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων), όσο και με Εθνική Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό θα αφορά την συγκρότηση Επιτροπής υπό την προεδρία του Σάββα Ρομπόλη (εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί) και με την συμμετοχή κομμάτων και φορέων. Η Επιτροπή μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (2-3 εβδομάδες) θα αξιολογήσει το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» και θα καθορίσει την πρόταση της χώρας προς τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, ώστε να ξεκινήσει διαπραγμάτευση.
Πιο άνετα χρονικά θα είναι τα περιθώρια για την Συνταγματική Αναθεώρηση με ορίζοντα το 2016, ενώ θα οριστεί ως πρόεδρος ένας γνωστός συνταγματολόγος.
Στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας τους επεσήμανε ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ' όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Σάββατο, θα υπάρξει και ενημέρωση σε σχέση με το προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας την Κυριακή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: