Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Πίσω από την εκστρατεία λάσπης κρύβεται η αγωνία επιβίωσης του παλιού πολιτικού κατεστημένου


Μια επίθεση με στόχο την ηθική σπίλωση των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε εξέλιξη. Πίσω από την επίθεση κρύβεται ένα σχέδιο που επιδιώκει την προστασία του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού προσωπικού. Ώστε τελικά να ακυρωθεί η λαϊκή απαίτηση για ριζική ανατροπή του πολιτικού συστήματος των τελευταίων δεκαετιών, απαίτηση που εκφράστηκε σε δυο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όλες οι δημοσκοπικές μετρήσεις των τελευταίων μηνών καταγράφουν ως μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την άποψη της πλειοψηφίας των πολιτών ότι τα δυο αυτά κόμματα έχουν συνδεθεί με φαινόμενα κακοδιοίκησης, διαπλοκής, εγκαθίδρυσης πελατειακού κράτους και διαφθοράς. Μέρος της εκλογικής φθοράς που έχουν υποστεί (και αντίστοιχα της ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ) οφείλεται σε αυτή την απωθητική εικόνα τους στην κοινωνία. Υπάρχουν δηλαδή πολίτες που δεν έχουν πεισθεί πλήρως από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά που είναι απολύτως σίγουροι ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη διακυβέρνηση της χώρας ξανά στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η αρνητική ψήφος προς τα κόμματα του πρώην δικομματισμού ήταν από τα κρίσιμα στοιχεία που διαμόρφωσαν τόσο το συντριπτικό ποσοστό του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, όσο και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο μέσα σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία.

Ο απλούστερος τρόπος να διαχειριστούν το πρόβλημα τους είναι να πείσουν ότι «όλοι είναι ίδιοι». Να δημιουργήσουν αρνητικές φήμες και εντυπώσεις για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιτύχουν έναν συμψηφισμό στη συνείδηση των πολιτών.

Με τέτοιους ηθικούς συμψηφισμούς μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρατήθηκε το πολιτικό σύστημα και η ομερτά τις προηγούμενες δεκαετίες. Έβγαινε ένα σκάνδαλο για τη ΝΔ, ακολουθούσε ένα για το ΠΑΣΟΚ. Και καθώς αυτά τα κόμματα ήταν οι μόνες κυβερνητικές λύσεις, ο συμψηφισμός λειτουργούσε.

Για να ξεπλυθούν λοιπόν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την διάχυτη στους πολίτες αίσθηση ηθικής απαξίας, στήθηκε ένα σενάριο λασπολογίας κατά υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που προβάλλεται τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Τα οποία έχουν και στενά δικούς τους λόγους να χτυπούν την κυβέρνηση, τις γνωστές νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Η επίθεση ξεκίνησε προεκλογικά με τον Φλαμπουράρη, συνεχίστηκε με τον Σταθάκη και το τελευταίο επεισόδιο αφορά Παππά και Σπίρτζη. Αύριο μπορεί να αναδείξουν ότι άλλος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έκλεβε το παγκάρι της εκκλησίας. Ότι κάτσει, αρκεί να διασπείρεται στους πολίτες η αμφιβολία.

Γιατί η λογική «όλοι ίδιοι είναι» και ο απαξιωτικός συμψηφισμός προς τα κάτω, δεν χρειάζεται τεκμηρίωση και αποδείξεις. Αρκούν οι φήμες και οι κατηγορίες. Τους αρκεί να φτιάξουν κλίμα.

Για ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρόκειται για μια μάχη πολιτικής επιβίωσης. Σε περίπτωση που δεν κατορθώσουν να απαξιώσουν ηθικά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προκύψει αντικειμενικά η απαίτηση κάθαρσης του δικού τους χώρου. Θα αναδειχθεί το αίτημα είτε για ριζική ανανέωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε για δημιουργία τελείως νέων πολιτικών σχηματισμών που δεν βαρύνονται με τις αμαρτίες του παρελθόντος.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, μια αυτοκάθαρση της ελληνικής κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, ξεβολεύει και τους εργολάβους και καναλάρχες. Η διαπλοκή δεν είναι θεσμική διαδικασία, στηρίζεται σε πρόσωπα. Η διαπλοκή «αυτούς ξέρει αυτούς εμπιστεύεται», που να βγάζει άκρη με καινούργιους, έστω και από τους ίδιους πολιτικούς χώρους. Υπάρχει λοιπόν μια πολύ συγκεκριμένη σύμπτωση πολιτικών και προσωπικών συμφερόντων, ανάμεσα σε μέρος του παλιού πολιτικού προσωπικού και στους μεγαλοεργολάβους – καναλάρχες. Με κοινό στόχο την ηθική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συντηρηθούν στο προσκήνιο και να επιστρέψουν στην εξουσία πρόσωπα, σχέσεις και διαμορφωμένες καταστάσεις. Πίσω από τη λάσπη που πετάνε στον ανεμιστήρα, κρύβονται μεγάλα συμφέροντα. Γι αυτό θα δουν πολλά τα μάτια μας, ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε σωστά.

Γιώργος Βεργόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: