Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πόσο θα πληρώσει ο λαός την υπουργία Λαφαζάνη

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

“ Σήμερα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για να τον... σώσει ”

Όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέλαβε υπουργός, αναλαμβάνοντας να διαχειριστεί τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά τον εν λόγω τομέα αναφώνησαν "ΩΧ".

Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι ένας πασίγνωστος και πολύ ισχυρός επιχειρηματίας χάρηκε. Χάρηκε, διότι όπως λέγεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον ίδιο έχουν παλιά γνωριμία, και υπάρχουν παλιά γραμμάτια αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Σημασία έχει, ότι την περίοδο που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν υπουργός, με τη δική του υπογραφή "πέτυχε" μία εξαιρετικά σημαντική ελληνική ευρωκαταδίκη. Πρόλαβε δε να το πράξει αυτό, πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφισματος, πριν οι πολιτικές εξελίξεις αναδιατάξουν τον πολιτικό χάρτη, πριν βρεθεί εκτός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την "ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική" του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο λόγος για την απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και προέβλεπε την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς, με αποκλειστική ευθύνη Λαφαζάνη, η Ελλάδα είχε αποτύχει να συμμορφωθεί στην οδηγία της ΕΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Όπως ανέφερε το κείμενο της παραπομπής, η οδηγία προέβλεπε τη θέσπιση στόχου εξοικονόμησης για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου του 2014 έως την 31 Δεκεμβρίου 2020, ενώ τα κράτη μέλη, θα έπρεπε να έχουν ενσωματώσει την οδηγία στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 5 Ιουνίου του 2014.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να κοινοποιήσει όλα τα μεταβατικά μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, δε σημειώθηκε καμία πρόοδος και δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας, όταν εκεί προϊστάμενος ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε κωλυσιεργήσει χαρακτηριστικά και επιδεικτικά. Και την στάση του, αλλά και τις εμμονές του αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις που πρέπει να έχει η χώρα, όλα αυτά λοιπόν, τα πληρώνουν σήμερα η χώρα και ο ελληνικός λαός.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λοιπόν, έστειλε τη χώρα στο ευρωδικαστήριο, τη στιγμή που για το ίδιο θέμα άλλα κράτη είχαν δείξει διάθεση συνεργασίας και συμμόρφωσης. Και σε αυτά τα κράτη η Επιτροπή έδωσε τον απαραίτητο χρόνο να ενσωματώσουν την οδηγία. Η Ελλάδα από την άλλη καταδικάστηκε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος της Δραχμής, του μορφώματος με την επωνυμία ΛΑΕ, οδήγησε τη χώρα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και ευθύνεται για πρόστιμα που επιβάλλονται.

Διαβάζουμε σε δημοσίευμα του περασμένου Ιούνη: 

"Εκτός όμως από το θέμα της ενεργειακής αποδοτικότητας, η αδράνεια του ΥΠΑΠΕΝ φαίνεται ότι θα προκαλέσει και άλλα πλήγματα και παραπομπές της χώρας. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που εκκρεμεί μετά από καταγγελία στην Ε.Ε. για τον επιμερισμό της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ήδη από τις 25 Ιουνίου 2014. Για το θέμα η Επιτροπή έστειλε ερωτήματα στην ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, που μεταξύ άλλων αφορούν και στις χρεώσεις της βιομηχανίας με το ΕΤΜΕΑΡ. Η προθεσμία για απάντηση έληξε το Δεκέμβριο αλλά δόθηκε παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. 

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ από την πλευρά της έχει προωθήσει στο αρμόδιο υπουργείο τις απόψεις της , που τεκμηριώνονται από αναλύσεις για το ύψος των χρεώσεων και τη συμβατότητά τους ιδίως με τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές για κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια και το περιβάλλον που ισχύουν από τον Ιούνιο του 2014 στην Ε.Ε. 

Έτσι ενώ η απάντηση της Ελλάδας είναι έτοιμη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο Π. Λαφαζάνης την κρατά στο συρτάρι του. Θυμίζουμε ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ακόμη και στα συμβούλια υπουργών έχει απορρίψει την αρμοδιότητα της Ε.Ε. και τις ενωσιακές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας.

Μια ακόμη εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα αφορά στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας για τη χρηματοδοτική στήριξη για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη βιομηχανία. Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να προετοιμάσει και να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιό της έως την 1η Ιουλίου του 2015, δηλαδή μέχρι την άλλη Τετάρτη.

Εφόσον δεν τηρηθεί η προθεσμία τότε η Επιτροπή θα κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας. Σε αυτήν την περίπτωση βεβαίως το λογαριασμό για την αβελτηρία της ελληνικής κυβέρνησης θα πληρώσει η ελληνική βιομηχανία, η οποία και θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ αλλά και να επιβαρυνθεί από μια πιθανή καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. "

Αυτός ο κύριος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σήμερα ζητάει την ψήφο του ελληνικού λαού για να τον... σώσει. Ευτυχώς δεν τρελαθήκαμε ακόμη...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: