Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Τα δυο βήματα που προβλέπει το σχέδιο κυβέρνησης – θεσμών


Ένα νέο κείμενο με προτάσεις θα παρουσιάσει αύριο η κυβερνηση στους θεσμούς, χωρις να αποκλείεται να κατατεθεί ακόμα και σήμερα. Αύριο θα κάνουμε επίσημη πρόταση για ένταξη στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ESM, για μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση – γέφυρα μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή, χρήματα που θα έρθουν για να πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου ύψους 3,5 δις, αλλά και για να ανοίξουν οι τράπεζες.
Η ελληνική κυβέρνηση συζητά, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, και χρηματοδότηση δυο μηνών αντί για έναν που προτείνει.
Τι θα γίνει έπειτα; Να συζητηθεί και να υπογράφει μια συμφωνία και πάλι με τον ESM για 18-24 μήνες. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιέχει, κατά την ελληνική πλευρά, αναδιάρθρωση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο (ο Γιούνκερ έχει προτείνει πακέτο αναπτυξης 30 δις μέχρι το 2020).
Ανοιχτό παραμένει το πακέτο μέτρων που θα συνοδεύει αυτές τις συμφωνίες. Για την μεν πρώτη, δεν αποκλείεται να ζητηθεί απο την κυβέρνηση να περάσει πρώτα κάποιες μεταρρυθμίσεις από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να δώσει ένα στίγμα καλής θέλησης για το συνολικό πακέτο που θα συζητηθεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πακέτο που συζητείται έχει ως βάση την αναθεωρημένη πρόταση Γιουνκερ με τις αλλαγές που έχει ζητήσει η Αθήνα, με επίκεντρο τον ΦΠΑ και το ΕΚΑΣ.
economikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: