Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Διαπραγματεύσεις: Αχτίδα φωτός για συμφωνία μέχρι το Σάββατο

Διαπραγματεύσεις: Αχτίδα φωτός για συμφωνία μέχρι το Σάββατο

ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ - ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΠΩΣ ΘΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Παρά τη σκληρή στάση των δανειστών και του Βερολίνου, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για την επίτευξη - εκτός απροόπτου - μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας. Αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr  κάνουν λόγο και για ρύθμιση του χρέους. 
Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αν όλα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πρώτη βάση συμφωνίας μέχρι το Σάββατο, η οποία στη συνέχεια θα επικυρωθεί και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η βάση συμφωνίας θα περιλαμβάνει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα με βάθος διετίας ή τριετίας χωρίς τρίμηνες αξιολογήσεις. Στο πρόγραμμα αυτό η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις αποκρατικοποιήσεις σε όλους τους τομείς (πλην της ΔΕΗ όπου θα εξεταστεί ως ιδιαίτερη περίπτωση) και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
Παράλληλα η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να ανοίξει το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού καταργώντας άμεσα όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και προχωρόντας σε ενοποίησεις ταμείων προκειμένου το σύστημα να καταστεί βιώσιμο.
Από την πλευρά των δανειστών προβλέπεται το άνοιγμα της χρηματοδότησης με τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους εις τρόπων ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής τους.
Οι διαβουλεύσεις γίνονται με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολύτιμη ρευστότητα της χώρας και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου μέχρι το τέλος του μήνα το πρόγραμμα να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: