Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

ΝΑΙ στην Απλή Αναλογική , ναι στο 3% λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων !


 
 Δύο «Ναι» και ένα «Όχι» στις ρυθμίσεις που εισηγείται η Κυβέρνηση για το νέο εκλογικό νόμο, καταγράφονται στην έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr

Οι ερωτώμενοι τάσσονται με μεγάλη πλειοψηφία, τόσο υπέρ της πλήρους κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα (60% έναντι 32% που διαφωνούν), όσο και υπέρ της διατήρησης του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή (70% έναντι μόλις 24%). Στον αντίποδα όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους (62% διαφωνούν έναντι 32% που συμφωνούν).
Όπως σημειώνει ο Πασχάλης Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής ερευνών της Palmos Analysis, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει σημαντική απόσταση μεταξύ των διατυπωμένων θέσεων των κομμάτων και των απόψεων σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων τους.
Ενδεικτικά, πάνω από 1 στους 3 (37%) από τους ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν με την πλήρη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, όπως και περίπου οι μισοί (49% έναντι 43% που διαφωνούν) από τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ περίπου οι μισοί (46%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την παροχή δικαιώματος ψήφου στους 17χρονους.
«Κατά τα λοιπά, ο εκλογικός νόμος αποτελεί ένα μάλλον προνομιακό πεδίο για την Κυβέρνηση, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (57%) συμφωνεί με την αναγκαιότητα αλλαγής του, ενώ περίπου 2 στους 3 (64%) θεωρούν ότι ο νέος εκλογικός νόμος πρέπει να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές και 7 στους 10 (71%) προκρίνουν την εξασφάλιση της ισότητας της ψήφου των πολιτών έναντι της πριμοδότησης του πρώτου κόμματος. Εκείνο όμως που είναι αμφίβολο είναι το κατά πόσο αυτό αρκεί για να αλλάξει το κλίμα για την Κυβέρνηση, καθώς οι επερχόμενες φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις βρίσκονται, προφανώς, πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών», σημειώνει ο κ. Τεμεκενίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: