Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ποιοι και γιατί λένε ότι ήταν στημένο...

Το πραξικόπημα - οπερέτα


Το πραξικόπημα - οπερέτα

Ολο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που αμφισβητούν αν το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν ήταν αληθινό ή ήταν στημένο από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο για να μπορέσει να... γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην χώρα του.
Εκτός από τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης του πραξικοπήματος, πλέον στα περισσότερα δημοσιεύμετα γίνεται αναφορά σε ένα βολικό για τον Ερντογάν πραξικόπημα. Εμείς συγκεντρώσαμε κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις και τις παραθέτουμε:

Τζέιμς Γούλσεϊ
Σε τηλεοπτική παρέμβασή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox ο πρώην διευθυντή της CIA Τζέιμς Γούλσεϊ, δήλωσε κατά την άποψη του είναι 50-50 οι πιθανότητες ο Ταγίπ Ερντογάν να είναι πίσω από το πραξικόπημα. O Τζέιμς Γούλσεϊ, ο οποίος είναι πρώην διευθυντής της CΙΑ επί κυβέρνησης του Μπιλ Κλίντον και πρόεδρος του ινστιτούτου "Freedom House", σημείωσε ότι μετά το πραξικόπημα οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τους επόμενους μήνες θα είναι "δυσάρεστες", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ράιαν Χιθ, δημοσιογράφος του Politico.com

Γράφει μεταξύ όλων ο δημοσιογράφος Ράιαν Χιθ:
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία.
Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη, πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν!
(...)
Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag.
Ο Carlos Latuff
Ο γνωστός βραζιλιάνος ακτιβιστής σκιτσογράφος Carlos Latuff που συχνα πυκνά με το πενάκι του στηλιτεύει τα έργα και τις ημέρες του Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στην Τουρκία δημοσίευσε σκίτσο με τίτλο «Πραξικόπημα στην Τουρκία» όπου θέτει το ερώτημα «γεγονός;» ή «ψέμα;».
Στο σκίτσο ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ηθοποιός στο γύρισμα ταινίας με τίτλο «Το ψεύτικο πραξικόπημα». Στην πρώτη σκηνή (γεγονός το πραξικόπημα) ο Ερντογάν είναι τρομαγμένος, ενώ στη δεύτερη σκηνή (ψεύτικο το πραξικόπημα) χαμογελά και σκέφτεται την αύξηση της δημοτικότητάς του. Στη μέση των δύο σκηνών ο σκηνοθέτης με την κινηματογραφική κλακέτα όπου πανω γράφει: Ηθοποιός Ερντογάν, Τίτλος ταινίας Το ψευτικο πραξικόπημα.
Λίγες ώρες αργότερα ο Carlos Latuff δημοσίευσε και δεύτερο σκίτσο όπου δείχνει την προσπάθεια του Ερντογάν μετά το πραξικόπημα να αυξήσει τη δημοτικότητά του.
Αντόνιο Φερράρι, αναλυτής της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα»

Ο Ιταλός Αντόνιο Φερράρι, γνωστός αναλυτής της εφημερίδας «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι μπορεί να πρόκειται για «τετράωρo πραξικοπήμα- μαϊμού», το οποίο «ευνόησε τον Ερντογάν» από την στιγμή που «τώρα ελπίζει, ίσως, να βρει τις ψήφους για να αλλάξει του Σύνταγμα και να μετατρέψει την Τουρκία σε μια προεδρική Δημοκρατία».
Φ. Γκιουλέν
Ο άλλοτε μέντορας του Ερντογάν ιμάμης Γκιουλέν χαρακτηρίζει από τις ΗΠΑ προβοκάτσια το πραξικόπημα, την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητά την έκδοσή του θεωρώντας ότι αυτός κρύβεται πίσω από τους στασιαστές.
Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, είπε ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο, ενώ προέτρεψε τους Τούρκους πολίτες να μην αντιμετωπίζουν την στρατιωτική επέμβαση με θετική διάθεση...
nonews-news.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: