Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Το παίρνει επάνω του ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο της Siemens

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης
Τετάρτη, 13 Ιούλιος 2016 21:35
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού προκάλεσαν οι εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens. Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Δριμύ κατηγορώ Μαξίμου για Siemens
Η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», τονίζουν πηγές της κυβέρνησης, και καταγγέλουν «συστηματική προσπάθεια», όχι μόνο για να παρακωλυθεί -όπως σημειώνουν- η υπόθεση της Siemens και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ό,τι έχει ξεκινήσει διερεύνυση για το ποιος ευθύνεται για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Στο ίδιο πλαίσιο, υπονοώντας «μεθόδευση», σχολιάζουν σκωπτικά ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την εντύπωση που τους προξενεί το γεγονός, όπως λένε, ότι από χτες «έχει βγει όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι πάει να παραγράψει ευθύνες». Παραπέποντας σε υποθέσεις ή περιστατικά του παρελθόντος που ενέπλεκαν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Siemens, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι «τουλάχιστον θράσος» να κατηγορούν την κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων «έχουν κάνει ένα σωρό απροκάλυπτες ενέργειες», είτε στην κατεύθυνση της παρακώλυσης της υπόθεσης και παραγραφής ευθυνών προσώπων, είτε είχαν ευθεία εμπλοκή, όπως τονίζουν. Συγκεκριμένα, οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρονται στη σχέση της κ. Μπακογιάννη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, στη διαφυγή εκείνου και του Χρ. Καραβέλα στο εξωτερικό επί υπουργίας της στο ΥΠΕΞ και στα «μαύρα λεφτά» που, όπως υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, έχει παραδεχτεί ο κ. Τσουκάτος ότι πήγε από τη Siemens στο ΠΑΣΟΚ.

Πειθαρχική έρευνα για την αναβολή της δίκης της Siemens
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγο, Ξένη Δημητρίου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης , προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ’ αόριστον, της δίκης της Siemens. «Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: