Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Reuters: Ποιο Brexit; Η Ιταλία θα τινάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αέρα

Ιταλία



Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters

Οι τραπεζικές μετοχές της Ιταλίας υποχώρησαν περισσότερο την Τρίτη, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης και απειλώντας με μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η κρίση αυτή μπορεί να στείλει την Ιταλία ξανά στην ύφεση και- στα πιο δυσοίωνα σενάρια- να προκαλέσει μία κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», που θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη, γράφει το Reuters.
Οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ- για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αίσθηση αστάθειας- ο Ματέο Ρέντσι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Η Ιταλία αντιμετωπίζει μία ισχυρή κρίση, που ενισχύεται με γεωμετρική πρόοδο», ανέφερε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας Policy Sonar και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Το άμεσο έναυσμα αυτής, είναι η τραπεζική κρίση», πρόσθεσε. Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30% από τη στιγμή που η Μ. Βρετανία αποφάσισε υπέρ του Brexit, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής στο 57%. Την Τρίτη, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,44%, φτάνοντας περίπου σε χαμηλό τριετίας.
Η Ιταλία είναι εύθραυστη, πολιτικά και οικονομικά. Συχνά, περιγράφεται ως «πολύ μεγάλη για να σωθεί» σε μία κρίση, οπότε ακόμη κι αν είναι μικρή η άμεση οικονομική σχέση μεταξύ των τραπεζών της και της ψήφου υπέρ του Brexit, οποιοδήποτε παγκόσμιο σοκ προκαλεί μεγάλες «δονήσεις» στη χώρα, γράφει το Reuters.
«Η Ιταλία είναι ουσιαστικά το τεκτονικό ρήγμα της Ευρώπης», σχολίασε πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Τόσο το δημόσιο χρέος όσο και ο τραπεζικός τομέας είναι σε μία πυριτιδαποθήκη, που διατηρείται μέσα από μία διαδικασία μη αναγνώρισης των συσσωρευμένων ζημιών που συνεχίζουν να μετακυλούν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ζημιές τελικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τεράστιες απώλειες
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η Banca Monte dei Paschi di Siena, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων δανείων» ανάμεσα στις ιταλικές τράπεζες. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) της έχει ζητήσει να μειώσει αυτά τα χρέη κατά 40% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η Ιταλία έχει ξεκινήσει να συζητά με τις Βρυξέλλες ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της –μεταξύ των οποίων και η Banca Monte dei Paschi di Siena- με την ελπίδα ότι η εισροή δημόσιου χρήματος θα περιορίσει τις απώλειες για μετόχους και ομολογιούχους.
Μια τέτοια συμφωνία, όμως, απαιτεί μια ελαστικότητα στους κανόνες που υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. το 2014 και αναγκάζουν τους επενδυτές και ορισμένους καταθέτες επωμίζονται ένα μέρος του οικονομικού αυτού βάρους. Η Γερμανία έχει πολλές φορές διαμηνύσει ότι οι κανόνες αυτοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους αλλά η Ιταλία επιμένει ότι απαιτείται ευλυγισία για να αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση που θα απορρέει από το Brexit.  
«Πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση, διαφορετικά η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου (Banca Monte dei Paschi di Siena) μπορεί να καταρρεύσει και να συμπαρασύρει και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα. Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ευελιξία διαφορετικά η Ιταλία θα βυθιστεί» είπε ο Άντριου Έντουαρντς, επικεφαλής της εταιρίας ETX Capital.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα ότι κατά τη διάρκεια του Euroworking Group εκφράστηκε «ανησυχία» για την κατάσταση στην Ιταλία. Ένας δεύτερος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχουν διάθεση να χαλαρώσουν τους κανόνες, σημειώνοντας ότι η Ιταλία τους προσυπέγραψε και τώρα πρέπει να τους ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: