Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Παραπέμπεται για κακούργημα ο πρώην Γ.Γ του ΥΠΟΙΚ και νυν στέλεχος της ΤτΕ Ηλίας Πλασκοβίτης

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παρανομες χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για έργα τα οποία δεν έγιναν ποτέ, έχει ασκηθεί στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και νυν στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ηλία Πλασκοβίτη! Του Πέτρου Κουσουλού
Πριν από λίγα 24ωρα το ereportaz έγινε κοινωνός της πληροφορίας ότι πρώην γενικός γραμματέας διώκεται για κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα.
Ο κ. Ηλίας Πλασκοβίτης
Από την δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για τον κ. Ηλία Πλασκοβίτη ο οποίος την τριετία 2009-2012 υπήρξε στενός συνεργάτης των τριών υπουργών Οικονομικών, του Γ. Παπακωνσταντίνου και των υπηρεσιακών Φ. Σαχινίδη και Γ. Ζαννιά, επί πρωθυπουργίας Πικραμμένου, ενώ στην συνέχεια τοποθετήθηκε στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Την περίοδο παραμονής του στο ΥΠΟΙΚ του αποδόθηκε ο ρόλος του υποστηρικτή του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και του «κουρέματος» των μικροομολογιούχων.
Το ΙΣΤΑΜΕ και οι χρηματοδοτήσεις
Η ποινική εμπλοκή -ιδιαίτερα σοβαρή- του κ. Πλασκοβίτη έχει να κάνει με την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης του ΙΣΤΑΜΕ, υπόθεση που επίσης είχε αποκαλύψει αποκλειστικά το ereportaz. Αφορά την περίοδο 2002-2004 όταν σύμφωνα με την δίωξη των εισαγγελέων Διαφθοράς η συγκεκριμένη ΜΚΟ έλαβε 400.000 ευρώ για έργα και δράσεις που θα γίνονταν στις Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα την Αλβανία, την Βουλγαρία αλλά και την Γεωργία, χωρίς όμως να τα δικαιούται. Εκείνη την περίοδο (2000-2004) ο κ. Πλασκοβίτης ήταν Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εκτός από τον κ. Πλασκοβίτη διώκονται και άλλοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ εκείνης της περιόδου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου!
Είναι ενδεικτικό ότι από την έρευνα όμως που πραγματοποίησε η εισαγγελέας, Α. Τριανταφύλλου, προέκυψε ότι επρόκειτο για παράνομες χρηματοδοτήσεις καθώς, μεταξύ άλλων, εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν είχε (εκ του Νόμου) την δυνατότητα να λαμβάνει ποσά μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ!
Εκτός αυτού προέκυψε ότι στους φακέλους με τις… δράσεις δεν υπήρχαν τα απαραίτητα παραστατικά αλλά και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως εκείνη της Αλβανίας) το ΙΣΤΑΜΕ πρώτα έλαβε την χρηματοδότηση και μετά υπέβαλλε την αίτηση για να υπαχθεί στο σχετικό πρόγραμμα!
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το ereportaz αυτή την στιγμή από τον όγκο ύλης που έχει συλλεγεί από τις Αρχές ξεχωρίζουν 60 ΜΚΟ που φέρονται να έχουν λάβει δεκάδες εκατομμύρια χωρίς να έχουν παράξει το παραμικρό έργο.
Μεταξύ άλλων βρίσκεται «γαλάζια ΜΚΟ-τέρας» στην οποία συμμετέχουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, μια ΜΚΟ που ανήκει σε ιδιαίτερα θορυβώδη γυναικεία προσωπικότητα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και φέρεται να ασχολούνταν με θέματα… ελληνοαλβανικής φιλίας, αλλά και η ΜΚΟ πολύ γνωστού ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου που έλαβε τρία εκατομμύρια ευρώ για να επεκτείνει την… ελληνική Παιδεία στην γειτονική Αλβανία! Πίσω από αυτή κρύβεται κορυφαίος ακαδημαϊκός.
Ο όγκος της ύλης πάντως είναι τόσο μεγάλος που παραμένει άγνωστο μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουν οι έρευνες…
Πηγή: ereportaz.gr


ΚΑΛΑ ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ, ΑΛΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ; ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΞΕΡΕΤΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: