Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Η ολοκλήρωση της πολιτικής χρεοκοπίας του ΠΑΣΟΚ

Όταν δεν αλλάζεις, όταν δεν αφουγκράζεσαι τα μηνύματα των καιρών, όταν βλέπεις ότι τα... προϊόντα σου δεν τα χρειάζεται κανείς διότι τα αγοράζει από αλλού, τότε η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και, δυστυχώς, δεν είναι μακριά
Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι όμηρος του αμαρτωλού παρελθόντος και οι ελπίδες του να επανακάμψει είναι σχεδόν μηδενικές. Η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά κατάφερε τελικά να διακόψει κάθε επικοινωνία της παλαιάς κραταιής φίρμας με το ευρύ εκλογικό κοινό. Ένα κόμμα του 6%, όταν τάσσεται κατά της απλής αναλογικής στις προσεχείς εκλογές, με αστεία επιχειρήματα, κόντρα στα δικά του εκλογικά συμφέροντα, επιμένοντας στο ρόλο τού προσδεδεμένου δορυφόρου της Ν.Δ., ουσιαστικά στέλνει ένα μεγάλο μέρος της μικρής τους πελατείας στη Δεξιά και άλλο ένα στην Αριστερά. Τι μένει; Αυτό θα το μάθουμε στις προσεχείς εκλογές όποτε γίνουν. Το βέβαιο είναι ότι με την τακτική αυτή, οι πιθανότητες διευρύνσεων και νέων συνεργασιών μηδενίζονται. Κανείς δεν έχει κίνητρο να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. μέσω ΠΑΣΟΚ. Αν είναι να επιλέξει τον Κυριάκο, πάει και μόνος του στη Συγγρού.

ΣΤΗΝ ίδια παγίδα έπεσε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που άφησε αναξιοποίητη τη στάση του ολίγον ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την παρατεταμένη ομηρεία του από τους συνεργάτες του Σαμαρά, μη αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες να ηγηθεί συνεργασιών στο χώρο του Κέντρου, το δικό του κόμμα. Και για τις δύο περιπτώσεις, το συμπέρασμα είναι κοινό. Όσο μέτριες πολιτικές ικανότητες και αν διαθέτουν Γεννηματά και Θεοδωράκης, το αυτονόητο, της σανίδας σωτηρίας που τους προσφέρει η απλή αναλογική για να επιζήσουν πολιτικά, δεν θα το προσπερνούσαν. Άλλοι κινούν τα νήματα.

ΕΔΩ και καιρό πολιτικοί παρατηρητές έχουν εντυπωσιαστεί από τον τρόπο που το ολίγον ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά ακολουθεί τη στρατηγική πόλωσης της Ν.Δ. απέναντι στην κυβέρνηση, σχεδόν με τα ίδια λόγια και επιχειρήματα! Και όσο πιο πολύ η κ. Γεννηματά αισθάνεται στριμωγμένη από τις δημοσκοπήσεις, τόσο πιο επιθετική γίνεται. Πώς, όμως, μπορεί να κουνάει το δάχτυλο η πρόεδρος ενός τόσο αμαρτωλού και καταδικασμένου από την κοινωνία κόμματος; Την περασμένη Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα των δανείων στα κόμματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, παραδέχτηκε ότι η τράπεζα έχει χορηγήσει δύο δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ύψους 5,2 και 3,3 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν καταγγελθεί. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα το 2010 χορήγησε δάνειο στο ΠΑΣΟΚ με απλή υποσχετική επιστολή!

ΕΚΑΝΕ καμιά δήλωση επ' αυτού η κ. πρόεδρος; Έκανε αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι: έπειτα και από τις νέες αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ, η Δικαιοσύνη οφείλει άμεσα να διερευνήσει τους κρυφούς σχεδιασμούς Τσίπρα - Βαρουφάκη για το πρώτο εξάμηνο του 2015! Μα μπορεί η δικαιοσύνη να ερευνήσει σενάρια που επεξεργάζεται μια κυβέρνηση; Από που και ως πού αυτό το πολιτικό ζήτημα είναι θέμα Δικαιοσύνης, πολύ περισσότερο, που αυτό έμεινε σενάριο; Όπως δεν ήταν θέμα Δικαιοσύνης η παραπομπή του πορίσματος των ελεγκτικών εταιρειών Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ της περιόδου προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου. Θυμάστε τον κ. Βενιζέλο που όταν και όποτε τον πίεζε ο Γιώργος, κουνούσε τον φάκελο και έλεγε ότι θα τον ανοίξει; Δεν τον άνοιξε ποτέ. Τον φάκελο τον παρέλαβε η κ. Γεννηματά και, όπως η ίδια δήλωσε, είναι τόσο τολμηρή και αδέσμευτη που τον έστειλε στον εισαγγελέα. Και τον έστειλε στον εισαγγελέα, όχι φυσικά για να ανοίξει, αλλά για να μπει στο ντουλάπι μέχρι να επιστραφεί με την ένδειξη “Αυτό το πρόβλημα είναι εσωτερική σας υπόθεση”.

ΕΧΟΥΜΕ φτάσει στο σημείο ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. να χρωστούν στις τράπεζες 270 εκατομμύρια και να μην εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως αποκάλυψε ο επίτροπος Αλμούνια στο ευρωκοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2014!
Από τα 270 εκατομμύρια περίπου τα 200 είναι χρέος προς την Αγροτική Τράπεζα, η οποία πουλήθηκε στην Πειραιώς και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. πάρκαραν στην bad bank με σοβαρές πιθανότητες να γραφτούν τελικά στο χιόνι. Και πώς ελάμβαναν τόσο μεγάλα δάνεια ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. από μια τράπεζα ειδικού σκοπού, που το αντικείμενό της ήταν ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας; Απλό ήταν. Στην ΑΤΕ οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τοποθετούσαν διοικητές πρόσωπα της απολύτου κομματικής εμπιστοσύνης. Ο εκσυγχρονιστής Κ. Σημίτης επέλεξε τον ταμία του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Λάμπρου και ο σεμνός και ταπεινός Κώστας Καραμανλής ακολούθησε διορίζοντας τον κουμπάρο του, Δ. Μηλιάκο.

ΚΑΙ για να τελειώνουμε. Αν, αγαπητή κυρία Γεννηματά, στις επόμενες εκλογές το ολίγον ΠΑΣΟΚ γίνει ελάχιστο και δεν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, ποιοι, πώς, και πότε θα αποπληρώσουν τα δάνειά του προς το τραπεζικό σύστημα; Φυσικά εμείς δεν αναμένουμε την απάντησή σας. Μην εκπλαγείτε όμως από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων που θα πέσουν μέσα στις κάλπες. Σας έχουν προειδοποιήσει τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από το εξωτερικό. Τραβάνε τα μαλλιά τους οι ευρωσοσιαλιστές με τα καμώματά σας. Όταν δεν αλλάζεις, όταν δεν αφουγκράζεσαι τα μηνύματα των καιρών, όταν βλέπεις ότι τα προϊόντα σου δεν τα χρειάζεται κανείς, διότι τα αγοράζει από αλλού, τότε η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη και, δυστυχώς, δεν είναι μακριά. Με δυο λόγια, κεντροαριστερά ουρά της Δεξιάς, τέτοια εποχή, δεν έχει καμία τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: