Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Και τώρα... συνταγματική αναθεώρηση: Τη Δευτέρα οι βασικές κατευθύνσεις από τον Αλ. Τσίπρα


Οι βασικές κατευθύνσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση θα αναγγελθούν από τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα 25/7, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη

Από την Πέμπτη το βράδυ, μετά την ψήφιση με απλή πλειοψηφία του νέου εκλογικού νόμου, ο επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση.Ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει τις βασικές κατευθύνσεις την προσεχή Δευτέρα, 25 Ιουλίου, μία ημέρα μετά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, ανοίγοντας τον σχετικό διάλογο. Κομβικά σημεία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θεωρούνται η επανεξέταση και πιθανόν κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η ενίσχυση της λαϊκής παρέμβασης με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας (με ενίσχυση, πιθανά, του θεσμού των δημοψηφισμάτων) όπως και η ενίσχυση της αυτονομίας του Κοινοβουλίου απέναντι στην εκτελεστική εξουσία.

Όπως σημείωσε την Πέμπτη η Όλγα Γεροβασίλη, ο σχετικός διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ανοίξει σε πολύ περισσότερους τομείς από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «που και αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα γίνει πρόταση από πλευράς μας τις επόμενες ημέρες, όπως σας είπα. Ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η δική μας πρόταση απέναντι σε αυτό…».

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν και θεσμικά αντίβαρα και να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που έχουμε ζήσει σε όλη την περίοδο του δικομματισμού στη χώρα. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολύ βαθιά ζητήματα και να εμβαθύνουμε πραγματικά και τη λαϊκή εντολή, αλλά και τη Δημοκρατία στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Σύνταγμα, το ελληνικό Σύνταγμα είχε σοβαρά ζητήματα δημοκρατίας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: