Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Γιατί στη Γαλλία;


Του Λάκη Λαζόπουλου

Μετά το μακελειό στη Νίκαια της Γαλλίας οι βαρύγδουπες δηλώσεις συνεχίζονται.
Η δημοκρατία θα νικήσει!!!
Δεν ξέρω ποιον θα νικήσει η δημοκρατία, σίγουρα πάντως όχι τον φόβο. Ο φόβος είναι συναίσθημα και η δημοκρατία είναι πολίτευμα. Και ο φόβος τρέχει αυτή τη στιγμή σαν τρελό φορτηγό κατά πάνω στην Ευρώπη. 
Έβλεπα τους ανθρώπους με τα σκιαγμένα βλέμματα να τρέχουν στους δρόμους και ένιωσα πως η Ευρώπη είναι πια σε πόλεμο.
Διαλυμένη από τον τύραννο του Βερολίνου που εξαθλιώνει με μίσος σεσημασμένου δολοφόνου, κοινωνίες ολόκληρες, η Ευρώπη μοιάζει να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της πια. 
Έρμαιο αδύναμων, σκοτεινών και ανίκανων αρχηγών. Τραπεζικά τέρατα καταβροχθίζουν τις οικονομίες των ανθρώπων.
Απατεώνες με γραβάτες και μεταπτυχιακά αρπάζουν ότι βρουν.
Μαζεύτηκαν πάλι, άρχισαν τις συσκέψεις όπου αποφάσισαν πάλι επίδειξη δύναμης. Όμως απαιτείται επίδειξη νοημοσύνης, σύνεσης, ταπεινοσύνης και αληθινής προσέγγισης του προβλήματος.
Ακούμε πάλι στα ραδιόφωνα και βλέπουμε στις τηλεοράσεις να μιλάνε γι’ αυτούς τους τρελούς φανατικούς μουσουλμάνους που η θρησκεία τους λέει πως το να σκοτώνουν τους άπιστους είναι κάτι που θα τους οδηγήσει στον παράδεισο, και να! Aυτή είναι η αιτία που πάνε και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους.
Για να πάνε στον παράδεισο!
Αυτός είναι ο λόγος των τρομοκρατικών αυτών ενεργειών; Αυτή είναι η απάντηση που θα πάρει ο πολίτης και θα ξεφοβηθεί;
Ωραία λοιπόν, αυτοί είναι τρελοί και σκοτώνουν χωρίς λόγο, οι Ευρωπαίοι, που είναι λογικοί και χριστιανοί και καθολικοί και προτεστάντες ποιον λόγο έχουν και βομβαρδίζουν στη Συρία και σκοτώνουν ανθρώπους; Τους μεν τους οπλίζει η Δημοκρατία και τους άλλους ο φανατισμός και η θρησκεία;
Αυτή η προσέγγιση θέλει να μας πει ότι δεν έχει καμία σχέση ο πόλεμος που γίνεται στη Συρία με την τρομοκρατία. Ότι η τρομοκρατία είναι ένα ανεξάρτητο γεγονός όπου κάποιοι τρελοί φανατικοί μουσουλμάνοι τις ελεύθερες ώρες τους σκοτώνουν κόσμο για να πάνε στον παράδεισο.
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε θρησκευτικό πόλεμο. Έχουμε κανονικό πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι σκοτώνουν πολιτισμένα, καθισμένοι αναπαυτικά στο μαχητικό τους αεροπλάνο και οι άλλοι σκοτώνουν θυσιάζοντας και τον εαυτό τους.
Οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι αφού σκοτώσουν τους αθώους επιστρέφουν το βράδυ σπίτι τους και πάνε με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους σ’ ένα ωραίο εστιατόριο να φάνε κι εκείνη την ώρα, έρχονται οι κακοί φανατικοί μουσουλμάνοι και τους σκοτώνουν και επειδή δεν έχουν σπίτια να γυρίσουν γιατί τους τα έχουν βομβαρδίσει εν τω μεταξύ, σκοτώνονται κι αυτοί μαζί. Και βέβαια πάνε και οι δύο στον παράδεισο. Οι μεν γιατί είναι αθώοι και οι άλλοι γιατί σκότωσαν τους άπιστους. Θα ξανασυναντηθούν πάλι στον παράδεισο και θα αλληλοκυνηγιούνται. Αυτό είναι που λένε θα σε κυνηγάω μέχρι την επόμενη ζωή. 
Το ερώτημα όμως είναι γιατί οι τρομοκρατικές ενέργειες εστιάζουν τον τελευταίο καιρό στη Γαλλία. 
Γιατί απλά η Γαλλία βομβαρδίζει τη Συρία. Αποσύροντας τα στρατεύματα τους από τη Συρία τελειώνουν όλα. Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν έγινε ποτέ πεδίο τρομοκρατικών ενεργειών.
Γιατί η Ελλάδα φρόντισε τους πρόσφυγες, τους βοήθησε και δεν μετέχει του πολέμου.
Το είπα και το ξαναλέω. Σε λίγα χρόνια η καρδιά της Ευρώπης θα είναι η Ελλάδα, η οποία θα είναι και η πιο ασφαλής χώρα της. Κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις λοιπόν γιατί θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Αλλά πρέπει να σταματήσουν να λένε μαλακίες στους πολίτες. Να τους πούνε καθαρά. Εμείς σκοτώνουμε στη Συρία και αυτοί θα σκοτώνουν κάποιους από σας. Ποιους δεν ξέρουμε γιατί ούτε κι εκείνοι ξέρουν.
Έχουμε ανοίξει πόλεμο. Και μη μου πείτε ότι οι βόμβες που πέφτουν στη Συρία πετυχαίνουν τους ενόχους μόνο. 
Χωρίς δικαστήρια, χωρίς αποφάσεις, αποφασίζουν κάποιοι πολιτισμένοι, παίρνουν τα αεροπλάνα τους και βομβαρδίζουν χώρες ολόκληρες.
Η Συρία, αυτή τη στιγμή είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ Αμερικάνων και Ρώσων και η Γαλλία, που τα τελευταία πολλά χρόνια είναι η πιο δημοκρατική από τις χώρες της Ευρώπης, μοιάζει να την τραβάει ξαφνικά προς τα κάτω η παλιά της ιστορία, αυτή των πρώτων σταυροφοριών.
Κι όμως οι σταυροφορίες εκείνες μοιάζουν πάρα πολύ με τις σημερινές τρομοκρατικές ενέργειες . Έχουν πολλά κοινά σημεία και έχουν ασφαλώς και πολλές διαφορές.
Είναι η ώρα να αντιδράσουν οι άνθρωποι που πληρώνουνε την καταστροφική μανία των εταιριών, οι οποίες πουλάνε όπλα και πρέπει να πουλήσουν.
Εφόσον δεν υπάρχουν εχθροί δημιούργησαν ένα καινούργιο. Τους τρομοκράτες. Και τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθεί ευρωστρατός. Για να μπορέσει να πουλήσει και η Γερμανία τα δικά της όπλα που δεν μετέχει τώρα του πολέμου. Σε λίγο θα είμαστε καλά περιφρουρημένοι,  δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε, δεν θα μπορούμε να κινηθούμε, θα μας παρακολουθούν κάμερες παντού.
Πάντα προστατευμένοι και πάντα φοβισμένοι. 
Όμως δημοκρατία και φόβος δε συγκατοίκησαν ποτέ στην ιστορία. Άρα η φράση «η δημοκρατία θα νικήσει» είναι ψεύτικη.
Έχει νικήσει ήδη ο φόβος.
Η Αγγλία έφυγε, η Γαλλία φοβάται, η Ελλάδα πεινάει και υποφέρει, η Αυστρία κλείνει τα σύνορα, η Ιταλία περιμένει να σκάσουν οι τράπεζες, η Ισπανία ψάχνει το μέλλον της και μόνη η Γερμανία επιμένει και διατάζει.
Φόβος να μη σου πάρουν το σπίτι, φόβος να μη σου πάρουν τον μισθό χωρίς να σε ρωτήσουν, φόβος να μη σου πάρουν το παιδί μετανάστη λόγω ανεργίας, φόβος να πιεις έναν καφέ, φόβος να πας σε μια εκδήλωση.
Είμαι ελεύθερος να πάω παντού επειδή έχουμε δημοκρατία, αλλά δεν πάω πουθενά γιατί φοβάμαι.
Άλλοι ανατινάζουν τα σώματα τους ζωσμένοι εκρηκτικά κι άλλοι ανατινάζουν τα μυαλά τους στα σπίτια ζωσμένοι απ’ τις ειδήσεις!
Κάγκελα, κάγκελα και Άνγκελα παντού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: