Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Όλα τα στοιχεία για τον χορό εκατομμυρίων ευρώ στους «νταβατζήδες»

Το μεγάλο πάρτι
Το μεγάλο πάρτι

Έπαιρναν δάνεια με υποσχετική τις διαφημίσεις - Κανάλι έβαλε εγγύηση την ταινιοθήκη του, που κοστολογήθηκε σε… 400 εκατ. ευρώ - ΝΔ: Μην ενοχλείτε τον Ψυχάρη

Το 1 δισ. ευρώ αγγίζουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με παράτυπες σε αρκετές περιπτώσεις διαδικασίες και χωρίς να υπάρχουν οι προβλεπόμενες (αναγκαίες) εγγυήσεις. Αποκαλυπτικά για το καθεστώς που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ήταν τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κατά την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Δ. Μαντζούνη στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο με τα «θαλασσοδάνεια» των Μέσων Ενημέρωσης. Όπως παραδέχθηκε, η τράπεζα διέθεσε δάνεια ύψους 311 εκατ., από τα οποία μόνο τα 150 εκατ. εξυπηρετούνται, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φ. Καβαδίας, που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη, είπε ότι τα δάνεια της τράπεζας φτάνουν τα 85 εκατ., από τα οποία μη εξυπηρετούμενα θεωρούνται τα 18,1 εκατ., ήτοι το 21%.
Χαρακτηριστικότερη όλων η περίπτωση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) αλλά και του τηλεοπτικού σταθμού Mega, με αποκορύφωμα το γεγονός ότι τα δάνεια δίνονταν με ενέχυρο τις… μελλοντικές διαφημίσεις του καναλιού αλλά και την ταινιοθήκη του -χωρίς να συντρέχουν προφανείς λόγοι-, που η αξία της αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου και από 124,7 εκατ. έφτασε μέσα σε ελάχιστα χρόνια τα 400 και πάνω εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογο φαινόμενο διαπιστώθηκε και στην περίπτωση του ANT1.
Και δάνειο για τη βίλα
Όπως προέκυψε από την ακρόαση του Δ. Ματζούνη, ο Στ. Ψυχάρης έλαβε δάνειο 57.300.000 ευρώ για να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου του ΔΟΛ, ο οποίος περιήλθε σε αυτόν κατά 100%. Οι μετοχές της εταιρείας εξαγοράστηκαν από τη Σταύρος Ψυχάρης ΜΜΕ, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από τον ΔΟΛ, με αποτέλεσμα η οφειλή του εκδότη να έχει περιέλθει στην εταιρεία. Βασιζόμενος σε στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππας αποκάλυψε ότι από το 2009 και μετά η Alpha Bank ενέκρινε την επιμήκυνση του δανείου του ΔΟΛ και προέβη σε συνεχείς αναχρηματοδοτήσεις, ενώ την ίδια στιγμή τόσο η ίδια η τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος σημείωναν ότι η επιχείρηση έμπαινε σε πτωτική περίοδο, με πτώση του κύκλου εργασιών και ζητήματα υποχρέωσης. Αποκάλυψε ακόμη ο κ. Λάππας ότι το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία Brionte, συμφερόντων του Στ. Ψυχάρη. Το δάνειο χορηγήθηκε για την ανέγερση βίλας στον Άγιο Αιμιλιανό στο Πόρτο Χέλι, αλλά η προσημείωση του ακινήτου έγινε δέκα χρόνια αργότερα και μάλιστα χωρίς η τράπεζα να ελέγξει την πρόοδο των εργασιών.
Κατά τον Δ. Μαντζούνη, «μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν τα δάνεια των ΜΜΕ κανονικά, και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους». «Σε εταιρείες που δεν συνεργάζονται προχωράμε στην καταγγελία της σύμβασης και ήδη το έχουμε κάνει σε μία περίπτωση», αναφερόμενος στην <Β> Τηλέτυπος, <Δ> με την οποία -όπως υπογράμμισε- η τράπεζα βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τους μετόχους για να βρεθεί μια λύση, όπως, π.χ., η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Υπάρχουν όρια δανειοδοτήσεων, τα οποία είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, στα 46 εκατ. ευρώ για την εταιρεία <Β> Τηλέτυπος, <Δ> στα 25 εκατ. ευρώ για τον <Β> ΑΝΤ1, <Δ> στα 6 εκατ. ευρώ για το <Β> Star <Δ> και στα 5 εκατ. για τις <Β> Καθημερινές Εκδόσεις. <Δ> «Επίσης», όπως τόνισε, «όταν δόθηκε το δάνειο στην <Β> ΠΗΓΑΣΟΣ, <Δ> ο όμιλος δραστηριοποιούνταν σε διάφορους κλάδους, η εφημερίδα είχε πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά, ενώ ενισχύθηκε από τους μετόχους της με 30 εκατ. ευρώ, κάτι που λάβαμε σοβαρά υπόψη… Τώρα υπάρχουν δυσκολίες, <Β> είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο, θα αποδεσμεύσουμε τις ροές με πλήρη έλεγχο. <Δ> Είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη».
Από την κατάθεση του Δ. Μαντζούνη προκύπτει το ερώτημα για το μέγεθος των δανείων και τους όρους με τους οποίους τα χορηγούσε η Alpha Bank, αφού αρνήθηκε να δώσει δάνειο 5 εκατ. ευρώ στη Χ. Κ. Τεγόπουλος, ενώ βρισκόταν, διαθέτοντας σημαντική ακίνητη περιουσία, σε καλύτερη κατάσταση από τα άλλα συγκροτήματα ΜΜΕ.
Στοιχεία κατέθεσε και η Eurobank. Ο Όμιλος Κοντομηνά έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο 3,387 εκατ. ευρώ, ο Alpha έχει μηδενικό δανειακό υπόλοιπο, η δε «Ναυτεμπορική» έχει άνοιγμα 148.000 ευρώ. Ο Όμιλος της Καθημερινής, που δανειοδοτήθηκε από την τράπεζα το 2012 με 7,5 εκατ. ευρώ, αποπληρώνει το δάνειο. Το ίδιο ισχύει και με το «Πρώτο Θέμα», που επίσης δανειοδοτήθηκε το 2012 με 1 εκατ. ευρώ, με βάση προσωπικές εγγυήσεις και επιταγές τρίτων. Μέχρι στιγμής (κατά τη διάρκεια της τετραετίας δηλαδή) έχει καταβληθεί συνολικά ποσό 200.000 ευρώ. Η Πήγασος επίσης εμφανίζεται να εξυπηρετεί κανονικά τις δανειακές της υποχρεώσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 3.150.000 ευρώ. Τα δάνεια της Eurobank σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης φτάνουν τα 85 εκατ. ευρώ, από τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα τα 16,5 εκατ. Τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται στα 3,3 εκατ., ενώ του ΠΑΣΟΚ στα 5,2 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: